Egészség

Rákot okozhatnak bizonyos befőttek, pékáruk

Egy francia kutatás feltárt bizonyos összefüggéseket egyes rákfajták és az emulgálószerek fogyasztása között, olvasható a hazipatika.com-on.

Rákot okozhatnak bizonyos befőttek, pékáruk
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Monika Skolimowska

A mell- és a prosztatarák fokozott kockázattal fordulhat elő bizonyos emulgeálószereket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása esetén – legalábbi egy francia kutatás erre mutatott rá.

Egyes emulgeálószerektől nőhet a mell- és a prosztatarák kockázata – figyelmeztetett Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat egy friss francia kutatásra hivatkozva azt írta, az emulgeálószer-bevitel és a rák közötti kapcsolat kimutatására 92 ezer felnőtt adatait elemezték.

Rákkeltő anyag lehet a pékárukban és a befőttekben

Az emulgeálószereket arra használják, hogy javítsák az ételek állagát, valamint meghosszabbítsák az eltarthatóságukat. Az új kutatás most arra mutatott rá, hogy az igen elterjedt adalékanyagok, a zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E471) nagyobb mértékű fogyasztása 15 százalékkal növeli a rák kialakulásának összkockázatát.

Az említett anyagokat egyebek mellett a pékáruk, a csokoládék, valamint a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák.

Kapcsolódó írásaink