Egészség

Komoly bajt okozhat a lazac

A magas kockázatú élelmiszerek közé tartozik

Füstölt és pácolt skandináv lazactermékek felelősek sok Listeria-járványért – hívta fel a figyelmet a Food Safety News cikkére hivatkozva a hazipatika.com. A kutatók korábbi németországi Listeria-fertőzéseket vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

Komoly bajt okozhat a lazac
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Joao Luiz Bulcao

2010 és 2021 között 22 olyan Listeria-járványt azonosítottak a szakemberek, amelyek füstölt és pácolt skandináv lazactermékek fogyasztásával lehettek összefüggésben. Ebben az időszakban Németországban 228-an betegedtek meg, és 17-en haltak bele igazoltan a liszteriózisba.

A liszteriózist a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, amely leginkább szennyezett élelmiszerek útján terjed. Jellegzetes tünetei az influenzaszerű panaszok, a hasmenés, a hányás és a láz. Súlyos esetekben akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Kismamáknál pedig jelentősen megnöveli a vetélés, a koraszülés és a halvaszülés kockázatát.

A nyers lazactermékek a magas kockázatú élelmiszerek közé tartoznak, ugyanis gyakran szennyezettek ezzel a baktériummal. Ajánlott ezért elkerülni ezeket a termékeket a várandós nőknek, az időseknek és a gyenge immunrendszerű betegeknek.

Kapcsolódó írásaink