Krónika

Az édesvízi halak negyedét a kihalás veszélye fenyegeti

Nyilvánosságra hozták a veszélyeztetett fajok globális vörös listájának legfrissebb változatát, melyből kiderült, hogy mostanra olyannyira rossz a helyzet, hogy az édesvízi halfajok negyedét (!) fenyegeti a kihalás veszélye világszerte. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) épp akkorra időzítette az értékelés közzétételét, amikor a világ képviselői az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodtak a COP28 éghajlat-változási csúcstalálkozó, olvasható a pecaverzum.hu-n.

Az édesvízi halak negyedét a kihalás veszélye fenyegeti
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Béli Balázs

A Természetvédelmi Világszövetség által közzétett, a veszélyeztetett fajok globális vörös listájának legfrissebb verziója szerint a klímaválság miatt rendkívül komoly veszély fenyegeti többek között az atlanti lazacokat, a zöld teknősöket és a nagylevelű mahagóni fákat is – írja a liner.hu.

Grethel Aguilar, az IUCN főigazgatója egy nyilatkozatban rámutatott, az éghajlatváltozás veszélyezteti a bolygónk élővilágának sokszínűségét, s aláássa a természet azon képességét, hogy kielégítse az alapvető emberi szükségleteket.

A friss jelentésben vizsgált mintegy 15 ezer édesvízi halfaj 25 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye, míg 17 százalékát az éghajlatváltozás következményei, köztük a vízszintek ingadozása és az évszakok változása.

A leglátványosabb negatív irányú változás az atlanti lazac populációjában következett be: a jelentés szerint az atlanti lazac populációjában 2006 és 2020 között 23 százalékos csökkenést tapasztaltak, ezáltal pedig a faj a „legkevésbé aggasztó” kategóriából a „majdnem veszélyeztetett” kategóriába került. Az IUCN közleményében rámutatott, a globális felmelegedés a hal életciklusának „minden szakaszára” hatással van.

A dokumentumban arra is kitértek, a Csendes-óceán középső déli részén és a Csendes-óceán keleti részén élő zöld teknősök új besorolása a „veszélyeztetett”, illetve a „sebezhető” kategória. A tengerek emelkedő hőmérséklete ugyanis csökkenti annak az esélyét, hogy a kisteknősök kikelnek, valamint a zöld teknősök táplálékául szolgáló tengeri fűállományt is. Az emelkedő tengerszint elárasztja a fészkeket és vízbe fojtja a kicsinyeket, míg a kifejlett teknősöket gyakran az ipari halászat melléktermékeként fogják ki és ölik meg.

Kapcsolódó írásaink