Egészség

Hogyan ismerjük fel a hasnyálmirigyrák korai tüneteit?

A betegség leggyakoribb tünete a fájdalom

A hasnyálmirigyrák továbbra is nagy kihívást jelentő betegség, amely a rákbetegek ellátásában elért drámai javulás ellenére is magas halálozással jár. Íme, hogyan lehet felismerni és kezelni a korai jeleket – írta meg a Hindustan Times.

Hogyan ismerjük fel a hasnyálmirigyrák korai tüneteit?
A hasnyálmirigyrák első jelei nehezen fedezhetőek fel
Fotó: Science Photo Library via AFP/Peakstock/Lda

Az elmúlt fél évszázadban a rák előfordulása feltűnően megnőtt, és ez a rettegett betegség sokkal gyakoribbá vált. Az éves globális rákos megbetegedések száma megdöbbentő, évi 18,1 millió új esetet tesz ki (GLOBOCAN 2018). A rákbetegek ellátásában és az eredményekben elért drámai javulás ellenére a hasnyálmirigyrák kimenetele továbbra is siralmas, de van remény, és korai diagnózis esetén jó esély van a gyógyulásra.

Indiában a hasnyálmirigyrák továbbra is nagy kihívást jelentő betegség, magas halálozási és megbetegedési aránnyal. A HT Lifestyle-nak adott interjúban Ajay Singh, a Sunrise Onkológiai Központ vezető orvosi onkológusa megosztotta: „Vannak bizonyos kockázati tényezők, mint a hosszan tartó dohányzás, a hasnyálmirigyrák családi előzményei, örökletes vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás. Az elhízás és a cukorbetegség szintén magasabb kockázatot jelentett egyes adatsorokban."

Kiemelte, hogy a hasnyálmirigyrák leggyakoribb tünete a fájdalom, és kifejtette: „Ez a fájdalom általában a has felső részén jelentkezik. Ez lehet éles vagy tompa fájdalom, amelyet a hátunkig érezhetünk. Természetesen nem minden hasi fájdalom utal rákra, de a fájdalmat komolyabban kell venni, ha visszatérő vagy krónikus. Egy másik aggasztó tünet a fogyás. Mivel a hasnyálmirigy is részt vesz az emésztésben, az újonnan jelentkező gyakori emésztési zavarok, laza széklet a fogyás mellett indokolja a háziorvos értékelését."

Ajay Mandal, a kalkuttai CK Birla Kórház CMRI sebész szakorvosa a következőket nyilatkozta: „A gyomorrák egyetlen gyógyító megközelítése a sebészeti beavatkozás, a Whipple-műtét az ajánlott eljárás. A műtét sikerének fokozása érdekében jellemzően kemoterápiát és sugárterápiát alkalmaznak műtét előtti intézkedésként".

Kapcsolódó írásaink