Egészség

Ausztrál tudósoknak köszönhetően könnyebb lehet a bélrák elleni küzdelem

A korai felismerés és kezelés létfontosságú

Egy tanulmány szerint egy természetben előforduló fehérje aktiválható a rákos sejtek „lehűtésére” – írta meg a Manning River Times.

Ausztrál tudósoknak köszönhetően könnyebb lehet a bélrák elleni küzdelem
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ausztrál kutatók azt remélik, hogy a Ku70 nevű fehérjének köszönhetően könnyebb lesz a bélrák elleni küzdelem.

Abhimanu Pandey, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa szerint a kutatás megállapította, hogy a fehérje új és meglévő gyógyszerek kombinációjával "használható". Aktivált állapotában a fehérje úgy működik, mint egy megfigyelőrendszer, amely a sejtjeinkben a károsodott DNS jeleit észleli" - mondta Dr. Pandey.

A Ku70 ezután képes lehűteni a rákos sejteket, és akár fel is takaríthatja a sérült DNS-t, megakadályozva, hogy az agresszívabbá váljon és elterjedjen a szervezetben.

"Lényegében deaktiváljuk és nyugalmi állapotban tartjuk őket" - mondta Dr. Pandey.

A bélrák hetente több mint 100 ausztrál halálát okozza, és várhatóan minden 20. embernél diagnosztizálják a betegséget 85 éves koráig.

Jelenleg minden kilencedik új bélrákos eset 50 év alatti ausztráloknál fordul elő.

A kutatás munkatársa, Si Ming Man professzor elmondta, hogy a jövőben a szűrések kiterjedhetnek a Ku70 szintjének ellenőrzésére a vastagbélben található rákot megelőző és abnormális daganatokban, mielőtt az egészséges sejtek rákossá válnának.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy a Ku70 jó immunbiomarker, ami azt jelenti, hogy segít megjósolni, hogy ki jár jobban vagy rosszabbul, miután bélrákot diagnosztizáltak nála" - mondta Man professzor.

"Tudjuk, hogy a korai felismerés és kezelés létfontosságú nemcsak a bélrák, hanem potenciálisan más rákos megbetegedések legyőzéséhez is."

Kapcsolódó írásaink