Egészség

Így segít az MI a bőrrák kiszűrésében

Az új eszköz rögzíti a bőr felszíne alól visszaverődő fény hullámhosszát

Engedélyezték a DermaSensor nevű amerikai cég készülékét, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz a bőrrák felismerésére. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA) engedélye egy tanulmányon alapul, amely kimutatta, hogy a miami székhelyű magáncég eszköze 96 százalékos pontossággal képes kiszűrni a gyanús anyajegyeket, elváltozásokat. A negatív eredmények ráadásul 97 százalék eséllyel jeleznek valóban jóindulatú elváltozást – számol be az új eszközről a Reuters cikke alapján a hazipatika.hu.

Így segít az MI a bőrrák kiszűrésében
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A bőrrel érintkezve az eszköz fényt bocsát ki, majd rögzíti a bőr felszíne alatti sejtstruktúrákról visszaverődő fény hullámhosszát. Ezt követően egy algoritmust használ a visszavert fény elemzésére és a bőrrák jelenlétének kimutatására. A bőrrákot jellemzően dermatoszkópiával azonosítják, ilyenkor a bőrgyógyász egy speciális nagyítóval egyesével nézi végig a testen található anyajegyeket, elváltozásokat.

A különféle bőrrákok a fehér bőrű emberek leggyakoribb daganatai közé tartoznak. Lejellemzőbb formájuk a bazalioma és az elszarusodó laphámrák. A bőr bármely területén előfordulhatnak, azonban a napnak kitett területeken a leggyakoribbak. A Magyar Dermatológiai Társulat tavaly közzétett adatai szerint két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma, és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz.

Kapcsolódó írásaink