Egészség
A savanyú káposzta döbbenetes hatása
A titok a fermentálásban van

A fermentálásnak, vagyis az erjesztésnek köszönhetően nem csak az íze válik különlegessé, hanem rendkívül egészséges is lesz a káposzta.
A fermentálás egy olyan kémiai folyamat, melynek során mikroorganizmusok, vagyis élesztők, gombák és baktériumok szénhidrátokat bontanak le azért, hogy a saját tevékenységük elvégzéséhez energiát nyerjenek. Az ennek hatására megerősödő hasznos baktériumok és gombák, valamint végül a szerves savak gátolják az étel megromlását okozó mikroorganizmusok elszaporodását.
Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott ételt, így sokkal könnyebbé válik az emésztésük. A savanyított ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ezáltal képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, ráadásul az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. A szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében is.
Ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, a beleinkben megnő a jó baktériumok aránya, ezáltal olyan hormonok kezdenek termelődni, amelyek a jó hangulatért felelősek. A savanyú káposztában található jótékony baktériumok csökkentik az étvágyunkat és a nassolási vágyunkat is, ezáltal megőrizhetjük az alakunkat. Rengeteg antioxidáns is van a zöldségben, ami lassítja a sejtek öregedését, de rendkívül magas a C-vitamin tartalma is, ami nem csak az immunrendszer erősítésében és szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, hanem a bőrünket is egészségesebbé teszi.
A savanyú káposzta emellett jót tesz a szívnek és a csontoknak is, hiszen bővelkedik K2-vitaminban, amely csökkenti a koleszterinszintet, kordában tartja a vérnyomást, és elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben.