Egészség

Sokan nem is gondolnák: ha ilyen a váladék színe, azonnal forduljon orvoshoz!

A szakemberek összeszedték az összes lehetséges váladékfajtát. Mutatjuk, hogy mi mire utal

A téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, így nehéz megállapítani, hogy egy egyszerű torokfájásról van szó, vagy a rettegett tünet valami komolyabbra figyelmeztet – írja a Bors.

Sokan nem is gondolnák: ha ilyen a váladék színe, azonnal forduljon orvoshoz!
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

Az áltagos köhögés időtartama 18 napig tart, de tanácsos felkeresni a háziorvosunkat, hogyha a probléma három hétig, vagy annál is tovább fennáll. Dr. Malathy Munisamy, a MAC Clinical Research klinikai kutatóorvosa elmondta:

A köhögés egyszerűen a szervezet természetes válasza a légutak valamilyen irritációjára. A legtöbb esetben a váladék felköhögése ártalmatlan, sőt, segít abban, hogy az irritáló anyagok és fertőzések kikerüljenek a tüdőből.

Ha azonban akkor köhög fel a váladékot, amikor egyáltalán nem beteg, vagy ha az árnyalata megváltozik, az mögöttes betegséget jelezhet. A szakemberek szerint a következőkről árulkodhat a váladék színe:

Fehér

Aki asztmában, allergiában vagy vírusfertőzésben szenved, előfordulhat, hogy fehér váladékot köhög. A kutatóközpont a következőt írja ezzel kapcsolatban: „Ha a fehér váladék az alapbetegségek miatt jelenik meg, az elsődleges ok az állapot súlyosbodását jelezheti.”

Sárga

A sárga váladék általában egy fertőzés korai szakaszában fordul elő, például gyakori megfázás és enyhe mellkasi fertőzések esetén. A legtöbb esetben a tünet magától elmúlik.

Zöld

Az egészségügyi szakemberek szerint a zöld váladék az első fő jele annak, hogy súlyosabb vírusos vagy bakteriális fertőzés, például szamárköhögés áll fenn. Ezt gyakran más tünetek is kísérik, beleértve a lázat és a mellkasi fájdalmat köhögéskor. A bakteriális mellkasi fertőzések kezeléséhez gyakran antibiotikumokra van szükség.

Barna

Ez akkor fordulhat elő, ha súlyosabb mellkasi fertőzés van jelen, vagy ha krónikus tüdőbetegsége van, például idiopátiás tüdőfibrózis (IDF) vagy cisztás fibrózis. A szokatlan színt a krónikus gyulladás, a vér és a tüdőn kívülről származó baktériumok okozzák – magyarázza a MAC.

Rózsaszín vagy piros

A rózsaszínű vagy piros színű váladékot okozhatja kezeletlen fertőzés vagy akár rákos megbetegedés, például tüdő- vagy nyaki rák. Ha ilyen színű váladékot tapasztal, azonnal keresse fel háziorvosát!

A Healthline szerint a tüdőből származó vérzés a tüdőrák gyakori figyelmeztető jele. Bármely szakaszban megtörténhet, néhány élénkvörös folttól vagy véres köpettől a súlyos vérzésig, amely halálos is lehet – írja a Mirror.

Kapcsolódó írásaink