Egészség

Áttörés lehet a férfi meddőség kezelésében

A mikrobiom és annak a férfi meddőséggel való kapcsolatát illetően még sok felfedeznivaló van

Hallott már a bélmikrobiomról, és valószínűleg a hüvelyi mikrobiomról is: Kiderült, hogy a spermának is lehet saját mikrobiomja. Most egy új kutatás szerint ez még a termékenységben is szerepet játszhat – írta meg a Science Alert.

Áttörés lehet a férfi meddőség kezelésében
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Kaliforniai Egyetem által vezetett kutatócsoport kapcsolatot talált az ondó mikrobiomjának baktériumösszetétele, valamint a sperma egészsége és mozgékonysága – és ezáltal annak a személynek a termékenysége – között, akitől származik.

Más mikrobiomokhoz hasonlóan a baktériumok közötti egyensúly is kulcsfontosságú az egészséges sperma szempontjából. Ahol ez az egyensúly megbillen, ott a spermiumok inkább süllyednek, mint úsznak.

A kutatók 73 olyan 18 éves és idősebb férfi spermamintáját elemezték, akiket vagy termékenységi vizsgálatra jelentkeztek, vagy pedig vazektómiás konzultációra, miután már nemzettek gyermeket.

A rendellenes spermamozgékonyságú 27 férfi spermájában nagyobb mennyiségben volt jelen egy bizonyos baktérium, mint abban a 46 férfiéban, akiknek a spermamozgékonysága normális volt.

A kutatók szerint ez a baktérium közvetlenül is hatással lehet a férfiak termékenységére. Szelektíven termel gyulladáskeltő tejsavat, amely egyes fajoknál csökkentette a spermiumok mozgékonyságát.

A férfiak spermájában három Pseudomonas baktériumfajt találtak, és mindhárom jelen volt, függetlenül attól, hogy a spermiumok koncentrációja normális vagy rendellenes volt.

Bár az eddigi kutatások alig érintik az ondó mikrobiomjának felszínét, úgy tűnik, hogy a termékenységi kezelések és más ondó-egészségügyi problémák szempontjából potenciális kútfő lehet.

„A mikrobiom és annak a férfi meddőséggel való kapcsolatát illetően még sok felfedezni való van” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Vadim Osadchiy urológus a Kaliforniai Egyetemről.

„Kutatásunk összhangban van a kisebb vizsgálatokból származó bizonyítékokkal, és megnyitja az utat a jövőbeli, átfogóbb vizsgálatok előtt, amelyek célja a sperma mikrobiomja és a termékenység közötti összetett kapcsolat feltárása” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink