Egészség

Az egészségre ártalmas táplálkozási tévhitek

Veszélyes lehet a szervezet működésére, szájhagyomány útján terjed, és a mai napig sokan nem is tudják, hogy bajt okozhatnak

Vannak olyan étkezéssel kapcsolatos hiedelmek, amelyek nehezen kopnak ki a köztudatból. Az alábbiakat jobb lenne örökre elfelejteni! – írta meg a mindmegette.hu.

Az egészségre ártalmas táplálkozási tévhitek
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

1. CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSRE NEM SZABAD INNI

Csak abban az esetben, ha a gyümölcs szennyezett, mivel az elfogyasztott víz felhígítja a gyomorsavat, amely így már nem képes ártalmatlanítani a kórokozókat, és azok fájdalmat okoznak. Ezért a gyümölcsöket jobb alaposan megmosni.

2. A GOMBÁS ÉTELT NEM AJÁNLOTT FELMELEGÍTENI

Ha a megmaradt és kihűlt gombás fogást azonnal hűtőszekrénybe teszed, semmi nem indokolja, hogy ne melegítsd fel újra.

3. EHETŐ A LEKVÁR, HA LESZEDJÜK RÓLA A PENÉSZT

Inkább dobd ki! A romlott réteg eltávolításakor a penészgomba elszórja a spóráit, amelyek növekedésnek indulnak. A penészes ételek fogyasztása idővel májkárosodáshoz vezethet.

4. A BARNA CUKOR EGÉSZSÉGESEBB, MINT A FEHÉR

Nem kimutatható, összetételükben csekély a különbség. A barna cukor gyakorlatilag nem más, mint cukornádmelasszal színezett kristálycukor. Mindkettőben ugyanannyi a vitamin és az ásványi anyag.

5. AZ ALKOHOL FELGYORSÍTJA AZ EMÉSZTÉST

Épp ellenkezőleg! Az alkoholos italok bizony gátolhatják a nehéz, zsíros ételek gyomorból való kiürülését. A kivétel néhány gyomorkeserű, ám ezek is csak kis mértékben segítenek.

6. A SPENÓTBAN RENGETEG VAS VAN

Egy régi kutatás publikálásakor állítólag rossz helyre került a tizedesvessző, de tény, hogy még így is elég sok vasat tartalmaz ez a finom zöldség. Ugyanakkor az oxálsavtartalma is jelentős, ami pont a vas felszívódását hivatott gátolni.

Kapcsolódó írásaink