Egészség

E-receptjeink az egészségablak mobilalkalmazásban is elérhetők

Idő kellett a lakosságnak, hogy elkezdje használni az új funkciót, de mostanra egyre többen veszik kezükbe a „felhőt”

Elérhetővé váltak az EgészségAblak applikációban is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (az EESZT-be, köznyelvben a „felhőbe”) feltöltött gyógyszeres- és gyógyászati segédeszköz receptek, ill. egészségügyi dokumentumok – írta meg a patikamagazin.hu.

E-receptjeink az egészségablak mobilalkalmazásban is elérhetők
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Lilian Cazabet

Az okostelefonokra letölthető ingyenes alkalmazás minden, taj-számmal és Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár számára hozzáférhető. Az alkalmazás a közelmúltban történt fejlesztéseknek köszönhetően számos új szolgáltatással bővült, amelyeknek nemcsak kényelmi szerepük van, de nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek tudatosabbá, tájékozottabbá váljanak, és javítja az orvos–beteg–gyógyszertár–gyógyászati segédeszköz-forgalmazó együttműködést is.

Mobilapplikáció letöltése az e-recepthez
Mobilapplikáció letöltése az e-recepthez
Fotó: eeszt.gov.hu

A korábban myEESZT néven ismert mobilapplikáció a koronavírus-járvány alatt vált népszerűvé, mivel rajta keresztül könnyen és digitálisan elérhetőek voltak a covidigazolványok, valamint az oltásokkal, tesztekkel, átesettséggel kapcsolatos adatok és információk is.

A megújult, EgészségAblak névre keresztelt alkalmazás a fejlesztések során modernebb külsőt és számos új funkciót kapott.

Milyen új funkciókkal bővül az EgészségAblak?

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően valamennyi, az egészségügyi felhőbe feltöltött dokumentum már visszamenőleg is kereshető, szűrhető, megjeleníthető és letölthető az applikációban, így később akár internet nélkül, offline is elérhető. Valamint a letöltött dokumentumok e-mailen vagy más üzenetküldő alkalmazás segítségével is megoszthatók és továbbíthatók.

A Receptek menüpontban külön füleken tekinthetők meg a Gyógyszer és GYSE (gyógyászati segédeszköz) elektronikus receptek (eReceptek), valamint a vények további besorolást kaptak – Aktív receptek és További receptek megnevezéssel.

  • Az Aktív receptek kategóriába kerülnek a nyitott, azaz a kiváltásra váró receptek.
  • A További recepteknél a vényelőzmények tekinthetők meg, pl. a kiváltott vagy lejárt receptek. A funkció segítségével így már könnyen visszakereshetők a korábbi vények adatai (pl. a felírt termékek neve, az orvosi utasítások, készítmények hatóanyagai, adagolása).

Hogyan történik a gyógyszerek kiváltása a patikákban?

  • A gyógyszer kiváltásakor a saját telefonunkon megnyitott eRecepten található vonalkódot kell felmutatni (vonalkód csak az érvényes, azaz kiváltható eRecepten jelenik meg).
  • A gyógyszerkiadó szakember a kézi szkenner segítségével egyenként olvassa be az eRecept-azonosítókat a benyújtott telefon képernyőjéről.
  • Több vény kiváltása esetén, a következő vényazonosító beolvasásához a telefon kijelzőjén lapozni szükséges (ujjelhúzás jobbra-balra). A beolvasások gyorsaságán és sikerességén a képernyő fényerejének növelésével javíthatunk.

Már otthon össze lehet gyűjteni a szükséges vényeket

Több recept esetén az applikációban előre ki lehet válogatni a kiváltandó elektronikus vényeket. A kiválogatott receptekből a lista alján található, „Tovább” gombra kattintva a kiváltani kívánt receptek vonalkódjai jelennek meg, egyesével leválasztva. A QR-kód fülre kattintva a rendszer egy QR-kódot (speciális vonalkódot) hoz létre, amely egy kódba „tömöríti” az összes kiválasztott recept listáját. Kiváltáskor csak a vonalkódokat kell felmutatni, vagy az erre felkészült gyógyszertárakban, már elég csak a QR-kódot beolvasni, így a kívánt vényköteles termékek ki-adása felgyorsul és csökken a várakozási idő.

Valós történet alapján

Az első őszi, hűvösebb szellővel együtt egy idős házaspár érkezik a gyógyszertárba. A nagypapa a fiától tavaly karácsonyra ajándékba kapott okostelefonját – jó nagy ikonokkal, gombokkal és betűmérettel – büszkén mutatja a kiadóablaknál. Erre töltötte le és állította be 14 éves unokája az új EgészségAblak mobilalkalmazást. Könnyen megtehették, mert még a covid előtt kértek Ügyfélkapu-hozzáférést a Kormányablakban az egész családnak, ahol egymásnak is meghatalmazásokat adtak.

Évek óta használják és nagyon szeretik, hogy az EESZT Lakossági Portálon – a „felhőből” lekérdezve – látják egészségügyi ellátásuk dokumentumait, receptjeit.

Egy vasárnap, a nagyi „világhírű” húslevese után történt, hogy a „mindig nyomogató” unoka segítségével az EgészségAblak alkalmazásban kiválogatták és megjelölték mindkettőjük szükséges receptjeit. Most a képzett kódokat bemutatva szeretnék kiváltani a kiválasztott gyógyszereket.

Családtagok részére is válthatunk ki gyógyszert?

Más személy részére történő kiváltás esetén – pl. képernyőfotó az EgészségAblak alkalmazásból – a kiváltó személy azonosítására alkalmas fényképes igazolvány számának és nevének rögzítése szükséges a helyi informatikai rendszerben.

Amennyiben a felhasználó képviseleti jogosultsággal rendelkezik (meghatalmazás vagy törvényes képviselet), ez az EgészségAblak applikációban is látható, és a képviselt receptjeit is ki tudja váltani.

A képviseletre jogosult a rögzített jogosultság tartalma szerint láthatja a képviselt személy(ek) eReceptjeit, egészségügyi dokumentumait és Digitális Covid-igazolványait is. Ezek külön, meghatalmazói soportosításban jelennek meg.

Az EESZT rendszerében tetszőleges számú képviseleti jogosultság rögzíthető, a bejelentkezett felhasználó a meghatalmazók közül kiválaszthatja, hogy kinek a fiókját szeretné megtekinteni.

A fontos vagy gyakran használt egészségügyi dokumentumok, eReceptek képviselet esetén is kitűzhetők a Kedvencek menüpontba a jobb felső sarokban található ikon megnyitásával.Az egyszerűsített belépés segítségével, amely a Beállítások menüpontban található (Továbbiak/Beállítások), lehetőség van a már letöltött eReceptek, egészségügyi dokumentumok megjelenítésére. Így a már letöltött – vagyis megtekintett – eReceptek szükség esetén elérhetők akár internetkapcsolat nélkül is.

Fontos megjegyezni, hogy az applikációból történő szándékos kilépés esetén (Továbbiak/ Kijelentkezés) a letöltött dokumentumokat nem tárolja a rendszer, azokat ismételt megnyitással tölthetjük le újra okostelefonunkra.

Képviseleti jogosultságot (meghatalmazás vagy törvényes képviseleti jogosultság) az alábbi módokon lehet rögzíteni az EESZT-ben

Meghatalmazás:

  • Online az EESZT Lakossági Portál Önrendelkezés menüpontja alatt az Új meghatalmazás fülön található elektronikus űrlap kitöltésével.
  • Bármely Kormányablakban személyesen.

Törvényes képviseleti jogosultság:

  • Kizárólag személyesen bármely Kormányablakban.

Az alábbi ábrán ismertetjük a mobilalkalmazás egyszerű letöltési és regisztrációs lépéseit. Az EgészségAblak applikáció folyamatos fejlesztésének köszönhetően hatékonyabbá, egyszerűbbé, kényelmesebbé válik az egészségügyi dokumentumok, így a receptek elérése, felgyorsul a receptkiváltás folyamata, könnyebben nyomon követ-hetőek a felírt gyógyszerek és gyógyászati segéd- eszközök, ill. javul a lakosság egészség- és ellátáskapcsolatos tájékozottsága.

dr. Bertalan Lóránt
eRecept- és eEgészségügy-szakértő
Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ

Kapcsolódó írásaink