Egészség

Az időjárás-változások így viselik meg a szívet

Szoros összefüggést lehet kimutatni az időjárási viszonyok és az akut szív- és érrendszeri megbetegedések között

Magyar kutatók eredményei szerint szoros összefüggést lehet kimutatni az időjárási viszonyok és az akut szív- és érrendszeri megbetegedések között – írja a Házipatika.

Az időjárás-változások így viselik meg a szívet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Sebastian Gollnow

A Semmelweis Egyetem kutató testvérpárja, Boussoussou Nóra és Boussoussou Melinda egy világszinten is újnak számító tudományterületet, a kardiometeorológiát hívta életre. A két kutató a neves Scientific Reports tudományos folyóiratban jelentetett meg a közelmúltban tanulmányt arról, hogy az időjárási és klímaviszonyok tükrében miként változik a kórházi sürgősségi osztályokon megjelent akut betegek száma. Kutatásukat november végén a londoni magyar nagykövetségen is bemutatták, ott készített velük interjút az InfoRádió.

A beszélgetés során a két szakember elmondta, kutatásaik során a különböző akut szív- és érrendszeri betegségek és a meteorológiai, illetve a légszennyezési paraméterek kapcsolatát vizsgálják. Arra törekednek, hogy olyan prevenciós lehetőségeket is feltárjanak, amelyekkel kivédhetőek az időjárás egészségkárosító hatásai. Kifejtették, elemzésük szerint akut kardiovaszkuláris panaszok legnagyobb arányban cukorbetegek és magasvérnyomás-betegek körében fordulnak elő az extrém időjárás-változások idején, így őket lehet elsősorban kockázati csoportnak tekinteni. Példaként említették az értágulat-felszakadást, amely egy súlyos akut betegség, illetve amely fronthatások idején gyakrabban jelentkezik.

A kutatók jelenleg egy olyan előrejelző rendszeren dolgoznak, amely időben figyelmeztet azokra az időszakokra, amelyek megterhelőek lehetnek kardiometeorológiai szempontból. „Ami nagyon fontos: változtatni lehet a gyógyszeres terápián, ha tudjuk, hogy valaki rizikótényezővel rendelkezik, esetlegesen a vérnyomás, illetve az egyéb gyógyszereinek az adagolásán tudunk módosítani. Figyelembe lehet venni a légköri tényezőket az előre tervezett műtéti időpontok esetében is, hiszen tudjuk, hogy ezek emelik a tromboembóliás szövődmények kockázatát, illetve magas vérnyomással járnak, tehát sokkal több posztoperatív szövődmény tud kialakulni” – fogalmazott az interjúban Boussoussou Nóra.

Kapcsolódó írásaink