Egészség

Kitálalt a szemcseppekről egy szemész szakorvos

Kimondottan nem javasolja

A szem egészségére sokan nem figyelnek, szemészeti vizsgálatra a legtöbben csak akkor mennek, ha már problémát észleltek. Pedig a megelőzés nagyon fontos lenne, ennek pedig az évenkénti kontroll lenne a megalapozója – írja a life.hu.

Kitálalt a szemcseppekről egy szemész szakorvos
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Dr. Michelle Holmes, a kaliforniai Santa Monica-i Pacific Neuroscience Institute szemész szakorvosa arra figyelmeztet, hogy aki sokáig szeretne jól látni, az igenis járjon el évente szemvizsgálatra, viseljen napszemüveget, hogy megvédje a szemét a káros ultraibolya-sugaraktól, és kerülje a kontaktlencsék viselését alvás közben vagy a medencékben. Ez csak néhány olyan dolog, amellyel megőrizhetjük a szemeink egészségét, ám vannak olyan szokások is, amelyeket mielőbb el kellene hagynia mindenkinek, aki nem vágyik látásromlásra.

Amit a dokornő kimondottan nem javasol, az a szemfehérítő vagy vörösszem-csillapító cseppek használata.

„Az aggodalmam az ilyen típusú szemcseppekkel kapcsolatban az, hogy azok épp arra szolgálnak, hogy elfedjék a pirosodást, miközben az gyakran ez valamilyen súlyosabb alapbetegség tünete” – mondta Holmes a HuffPostnak.

Ezért érdemes elkerülni a vörösséget enyhítő szemcseppeket.

Ha a szeme irritált, például bizonyos allergiák miatt, a szem elülső részén található erek kitágulnak és megduzzadnak. Ezek az erek fontos célt szolgálnak, a gyulladásuk azt jelzi, hogy valami nincs rendben – mondta el az orvos.

Ennek oka lehet egy enyhe probléma, például megfázás vagy a szembe szállt por, vagy akár súlyosabb egészségügyi probléma is, mint amilyen egy fertőzés, a zöldhályog vagy szaruhártyakopás.

A vörösséget enyhítő cseppek ezeket az ereket célozzák, összehúzzák és minimalizálják megjelenésüket. Átmenetileg ettől a szem ismét fehér lesz, de ezek a cseppek elfedhetik a valódi problémát. A szemek vörössége segíthet a szemorvosának felismerni a szembetegségeket, amelyek között van olyan, amelyiknél az időtényező komoly szempont a gyógyulásban. Ezek a betegségek kezelés nélkül súlyosbodhatnak, és szövődményekhez, fertőzéseket, súlyos esetekben a látásvesztéshez vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy amikor ezeknek a szemcseppeknek a hatásuk elmúlik, még vörösebb lesz a szem, emiatt ördögi kör alakul ki.

Mivel helyettesíthetőek ezek a termékek?

A szakorvos inkább műkönnyet javasol, azt tanácsolja, a betegek válasszanak tartósítószer-mentes cseppeket, amelyek gyengédebbek a szemhez.

És ami a legfontosabb: akinek a szeme vörös és irritált, forduljon szemészhez, aki kivizsgálja az okát, és beállítja a megfelelő terápiát.

Kapcsolódó írásaink