Egészség

Antibiotikum-rezisztencia: ijesztő világ jöhet antibiotikumok nélkül

Egy antibiotikumok nélküli világban a ma könnyen kezelhető betegségek ismét életveszélyessé válhatnak. Sajnos, ez a világ nem a fantázia szüleménye, hanem már itt van velünk, mivel egyre több baktérium fejleszt ki rezisztenciát a gyakori gyógyszerekkel szemben – számolt be az Origo.

Antibiotikum-rezisztencia: ijesztő világ jöhet antibiotikumok nélkül
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Alexey Maishev

A fertőzések gyógyításának alapja az, hogy a baktériumokat antibiotikumokkal pusztítjuk el. De mindig van rá esély, hogy a baktériumok túlélik a beavatkozást, és alkalmazkodnak. Ellenőrizetlenül szaporodhatnak, és továbbadhatják a „túlélő" géneket, amelyek ellenállóvá teszik őket az antibiotikumokkal szemben – írták.

2019-ben világszerte mintegy 1,27 millió ember halt meg az antibiotikumoknak ellenálló bakteriális fertőzések következtében – derül ki a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ becslése szerint Európában évente több mint 670 000 antibiotikum-rezisztens baktérium okozta fertőzés történik, és a kontinensen évente nagyjából 33 000 ember hal meg emiatt.

Az orvosi szakértők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy számos megbízható antibiotikum hatékonysága csökken – írták.

Kapcsolódó írásaink