Egészség

Ilyen gondokat okozhat a prosztata elváltozása

Életkortól függetlenül bármelyik férfinál bekövetkezhet a prosztata bakteriális fertőzése

A prosztata vagy más néven dülmirigy – mely a húgyhólyag tövénél elhelyezkedő, rendes körülmények között mandulánál alig nagyobb mirigy – a változás korához közeledve, leginkább pedig azon túl, egyre több férfinak okoz problémát – írta meg a Patika Magazin.

Ilyen gondokat okozhat a prosztata elváltozása
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A férfiak harmincadik életévétől növekedni kezd a dülmirigy kötőszöveti része és később a mirigyes állomány is. Ennek a folyamatnak a következtében a férfiak többsége nem kerülheti el a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást. A dolog amúgy ártalmatlan lenne, ha nem eredményezné a rajta keresztül vezető vizeletelvezető csatorna kóros eltorzulását. Emiatt a vizeletürítés különböző mértékű zavara jön létre: nehezített ürítés, a gyakori vizelési inger, éjszakai késztetések, túlcsepegés, vizeletelakadás, súlyosabb esetekben a húgyutak vagy akár a vese fertőzéses gyulladása, illetve a tünetek miatt kialakuló pszichés problémák és szexuális zavarok.

A dülmirigy jóindulatú elváltozásai – enyhébb esetekben – növényi készítményekkel (tökmag, csalángyökér, törpepálma), illetve gyógyszeresen is eredményesen kezelhetők. Érdemes tehát a férfiaknak – már enyhébb vizelési panaszok esetén is – urológiai vizsgálaton részt venniük, mert a szövődmények kezelése sokkal gyötrelmesebb folyamat, mintha időben orvoshoz fordultak volna!

De nem csupán a prosztata méretének változása jelenthet problémát. A felnőtt férfiak megközelítőleg fele élete során egyszer átesik prosztatagyulladáson, akár tudatosulnak a tünetek, akár nem.

Életkortól függetlenül bármelyik férfinál bekövetkezhet a prosztata bakteriális fertőzése (prostatitis). A bakteriális prosztatagyulladás heveny formájának tünetei között szerepel a hidegrázás, a magas láz, a rossz közérzet, az elesettség, a fájdalmas, gyakori vizelés vagy a teljes vizelési képtelenség. Ez szintén olyan kór, amely gyógyszeresen gyorsan és egyszerűen kezelhető, teljes gyógyulás érhető el. Amennyiben a prosztatagyulladás tünetei ugyan jelentkeznek, de kórokozót a prosztatavizsgálat nem mutat ki, az orvos nem bakteriális eredetű prosztatagyulladást diagnosztizál. A kezelést gyulladáscsökkentő szerek hosszú távú szedése mellett a prosztatakímélő életmód, a meleg ülőfürdők alkalmazása és a mirigyváladék kiürülését célzó prosztatamasszázs egészíthetik ki.

A férfiakat érintő rákos betegségek között első helyen áll a prosztatarák. Súlyosságát növeli, hogy kialakulása sokszor tünetmentes. A korai felismerés érdekében minden 50 év feletti férfinak tanácsolható, hogy időszakosan keressék fel az urológus szakorvost.

Kapcsolódó írásaink