Egészség

Tudósok bizonyították, ez az étel legyőzheti a rákot

Úgy tűnik, hogy a vörös húsok fogyasztása pozitívan hathat a rák elleni küzdelemben. Sőt, megelőzheti a kórság kialakulását, olvasható a Borsonline.hu-n megjelent cikkben.

Tudósok bizonyították, ez az étel legyőzheti a rákot
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

Egy friss kutatás szerint a rák elleni küzdelemben sokat segíthet a marha-, a bárányhús, illetve a tejtermékek fogyasztása. Ezekben a termékekben ugyanis olyan specifikus zsírsavak találhatóak, amelyek javítják a szervezet azon képességét, amely megtámadja és elpusztítja a daganatokat. A legújabb vizsgálati eredmény a Nature orvosi lapban jelent meg. Ebben azt állítják, hogy a transz-vaccénsavnak (TVA) nevezet zsírsavak magas szintje a vérben jobban reagál az immunterápiára. Ez egy hatalmas áttörés lehet a rák elleni harcban.

Számos tanulmány próbálja megfejteni az étrend és az emberi egészség közötti kapcsolatot. Nehezíti azonban a vizsgálatot, hogy az emberek rengetegféle ételt fogyasztanak – kezdte beszámolóját Jing Chen professzor a Chicagói Orvosi Egyetem munkatársa a Metro magazinnak. A szakértő a csapatával azonban összpontosítani kezdett azokra az élelmiszerekre és tápanyagokra, amelyek aktiválhatják a T-sejtes immunválaszokat, és találtak olyanokat, amelyek valóban fokozzák a daganatellenes immunválaszt azzal, hogy aktiválja az immunrendszerünkben lezajló folyamatokat.

Azt fedeztük fel a vizsgálatok során, hogy a TVA-ban gazdag tápanyagoknak nagyon célzott mechanizmusuk van, mélyreható fiziológiai választ ad a teljes szervezet szintjén. Ezt rendkívül elképesztőnek és érdekesnek találom – tette hozzá a professzor. Az egyetemi csapat egereken is tesztelte a tézisét, és arra az eredményre jutottak, hogy a TVA-val dúsított ételek evése csökkentette a melanoma és a vastagbélrák daganatnövekedési potenciálját az egerek szervezetében. Emellett fokozta a szervezetük képességét arra, hogy harcoljanak a daganat ellen.

Ezután megnézték rákbeteg emberek vérmintáit, és itt is arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb TVA-szintű betegek sokkal jobban reagáltak a kezelésekre, mint az alacsonyabb szinttel rendelkező társaik.

Még korai lenne azt a végletes következtetést levonni, hogy akkor a mértéktelen vöröshús-fogyasztás megelőzi a rákot, ugyanis most elkezdik a növényi eredetű zsírsavak vizsgálatát is a kutatók – tette hozzá a lap.

Kapcsolódó írásaink