Egészség
Hitek és tévhitek a vitaminokról
Hasznos információk láttak napvilágot
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek vitaminszegények
Igaz és hamis
A gyorsfagyasztott, konzervált zöldségek-gyümölcsök megőrzik vitamintartalmukat, mert általában szedés után gyorsan kezelik őket. Ezzel szemben az úgynevezett ultrafeldolgozott vagy nagymértékben finomított élelmiszerek vitaminszegények.
A vitamintartalom a hűtőben tárolt élelmiszerekben nem változik
Hamis
Három napon belül például egy saláta vitamintartalma majdnem háromnegyedével csökkenhet a hűtőszekrényben. De az is igaz, hogy a C-vitamin szobahőmérsékleten még kevésbé bírja a tárolást. A tanulság: a vitamindús élelmiszereket hűtőszekrényben sem szabad „raktározni” hosszabb ideig.
A biogyümölcsökben és zöldfélékben több a vitamin
Igaz
Bár vannak erre vonatkozó, egymásnak ellentmondó tanulmányok, a biogyümölcsök, -zöldfélék vitamindúsabbak. Egyik fő előnyük, hogy nem kell meghámoznunk őket. Márpedig közvetlenül a héj alatt rejtőzik a legtöbb vitamin. Ha nem biogyümölcsöt fogyasztunk, gyakran meghámozzuk őket, és a hámozás következtében a vitaminok egy része elvész.
Sütés-főzés során a vitaminok részben lebomlanak
Igaz
A vízben oldódó vitaminok, mint például a B- és C-vitamin, a sütésre-főzésre különösen érzékenyek. A fővő vízben lebomlanak, és még ha kivesszük is a vízből, például húsleves készítésekor a zöldségeket, a vitaminok nagyon rosszul viselik a hőt. Minél hosszabb a sütés-főzés ideje, annál nagyobb a vitamin veszteség. Ezért ne melegítsük túl az ételeket, és inkább „al dente” („fogravaló”, nem teljesen főtt) állagúra készítsük például a zöldségeket, tésztákat. Továbbá kis lángon gőzölve, párolva, rövid ideig (esetleg wokban) főzzünk.
Mindenkinek tanácsos a vitaminpótlás
Hamis
Sokunk szed különféle vitaminos étrendkiegészítőket, noha egyre több tanulmány mutat rá, hogy ez a fajta pótlás nem hatékony a prevenció terén, és jobban tesszük, ha természetes úton jutunk vitaminokhoz. Az 1990-es években megjelent, egyes tanulmányok szerint például a béta-karotin nagy dózisban való bevitele dohányosoknál nem preventív hatású, hanem ellenkezőleg, növelheti a tüdőrák kockázatát. Még több a bizalmatlanság a zsírban oldódó vitaminokkal szemben, mivel az ilyen vitaminok túlzott fogyasztása túladagoláshoz vezethet (a szervezet tárolni képes őket, elsősorban a zsírszövetekben és a májban). Ezért mindig gondot kell fordítani az optimális dózisú kiegészítő vitaminbevitelre.
Az étrendkiegészítők adott esetben hasznosak
Igaz
Amikor a vitaminhiány a kiegyensúlyozatlan táplálkozásból ered, azt mindenekelőtt természetes úton pótolni kell, de étrendkiegészítők is alkalmazhatók. Az elégtelen vitaminszint egyes betegségek következtében is felléphet (rákbetegségek, súlycsökkentő sebészeti műtétek, anorexia stb. esetén), és akkor is elengedhetetlen a pótlás, főként, ha a természetes bevitel nem lehetséges. Amellett a naphiányos időszakban sokakat érinthet a D-vitamin hiány, ilyenkor e vitamin étrendkiegészítő formában történő rendszeres szedése szintén ajánlott, hiszen ezek a D-vitamin készítmények segítenek fenntartani a szükséges vitaminszintet. Ha mégsem, multivitamin termékek adott ideig történő szedése javasolt, mérsékelt dózisban, ami csökkenti a vitaminegyensúly hiányából eredő bajok esélyét.
A vegetáriánusoknál fennállhat a vitaminhiány kockázata
Igaz
Az állati eredetű élelmiszereket mellőző étrend követésekor felléphet vitaminhiány – egyebek mellett nagyon gyakran elégtelen lehet a B12 vitaminszint. Az egyik amerikai egyetem kutatói szerint a vegetáriánusok 90 százalékánál fennáll ennek kockázata, ami súlyos következményekkel járhat, például növelheti az ischaemiás stroke veszélyét – mutat rá egy másik, brit tanulmány.