Egészség

Azonosítatlan járvány terjed Kínában

Megugrott a gyerekeket érintő légzőszervi és tüdőgyulladásos megbetegedések száma Kínában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részletes információkat kért a kínai hatóságoktól, miután az országban megugrott a gyerekeket érintő légúti megbetegedések száma, valamint arról jelentek meg hírek, hogy egy azonosítatlan, tüdőgyulladással járó betegség kezdett terjedni, és a gyerekkórházak túlterheltek – írta meg az nlc.hu

Azonosítatlan járvány terjed Kínában
Képünk illusztráció
Fotó: Li Fan / XINHUA / Xinhua via AFP

Jakab Ferenc virológus szerint két forgatókönyv képzelhető el.

A WHO a fertőző betegségeket világszinten nyomon követő ProMED jelentését idézte, amely az észak-kínai gyermekek körében egyre több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásra figyelmeztet. A nemzetközi egészségügyi szervezet ezért további járványügyi és klinikai információkat, valamint vizsgálati eredményeket kért a kínai hatóságoktól.

Megteltek a gyerekkórházak

A jelentés említi, hogy a kínai média beszámolói szerint Pekingben, Liaoningban és más városokban a beteg gyerekek és szüleik elárasztották a gyermekkórházakat, ahol órákat kell várakozniuk. Közösségi oldalakon pedig kínai gyerekek láthatók, akik házi feladatot csinálnak, miközben egy kórházban intravénás infúziót kapnak. Több osztály és iskola a felfüggesztés közelébe került, miközben a szülők arra gyanakodnak, hogy a hatóságok eltitkolnak egy járványt.

A jelentésben azt is írják, hogy mindez egy nem diagnosztizált légúti betegség széles körű terjedésére utalhat Kína több részén, mivel Peking és Liaoning majdnem 800 kilométerre van egymástól.

Kérdéses, hogy mikor kezdődhetett a járvány, mert szokatlan, hogy ilyen gyorsan ilyen sok gyerek megbetegedjen.

Kína szerint ismert kórokozók terjednek

Tíz nappal ezelőtt a kínai hatóságok egy sajtótájékoztatón a légúti megbetegedések nagy számát a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával, valamint ismert kórokozók terjedésével magyarázták. Közlésük szerint a fertőzéseket az influenza, a mycoplasma pneumoniae (az atípusos tüdőgyulladást is okozó baktérium, ami főleg a gyerekeket érinti), a respiratorikus szinciciális vírus (RSV) és a koronavírus okozzák.

A WHO szerint ugyanakkor nem világos, hogy a nem azonosított tüdőgyulladásos megbetegedések a kínai hatóságok által korábban bejelentett légúti fertőzések általános növekedésével állnak összefüggésben, vagy más magyarázata van a jelenségnek.

Nyakunkon az újabb világjárvány?

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az nlc-nek azt mondta: a jelenlegi információk alapján több forgatókönyv is elképzelhető, hogy mi állhat a titokzatos megbetegedések mögött.

  1. A legrosszabb szcenárió szerint egy új virális vagy bakteriális fertőzés jelent meg Kínában. Azt még nem látni, hogy csak szórványos esetekről vagy már járványról van szó, de akár egy világjárvány is kialakulhat. A szakember azonban úgy gondolja, a mostani információk alapján ez a forgatókönyv nem valószínű.
  2. A másik verzió szerint releváns lehet a kínaiak magyarázata, és annyi történt, hogy a korábbi évekhez képest megnőtt a felső légúti megbetegedések száma. Jakab Ferenc elmondta, hogy korábban a pandémia miatti intézkedések és a maszkhasználat idején nemcsak a koronavírus, hanem más légúti fertőzések sem tudtak hatékonyan terjedni. Aztán a korlátozások megszüntetésével ezek a betegségek „berobbantak”, amit az is segített, hogy gyengült az emberek immunitása. Ez a folyamat egyébként más országokban, így Magyarországon is lejátszódott.

Kapcsolódó írásaink