Egészség

Három jellemző vonás az arcon, ami az autizmus jele lehet

Az autizmusnak fizikai jellemzői is vannak

Az autizmus spektrum zavar (ASD) egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amely befolyásolja a kommunikációt, a viselkedést és a szociális interakciót. Gyakran ehhez az állapothoz fizikai jellemzők is társulnak, most eláruljuk a legjellemzőbbeket – írja az elle.hu.

Három jellemző vonás az arcon, ami az autizmus jele lehet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az autizmus egyik legismertebb fizikai jellemzői az arcvonások. Bár ezek a dolgok nem kizárólag az autista emberekre vonatkoznak, gyakran gyakrabban észlelhetők az autista egyéneknél, mint általánosságban más embereknél. Ez a 3 leggyakoribb tulajdonság:

  • széles homlok
  • szétálló szemek
  • kis áll

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az autista emberek fejkörfogata lényegesen nagyobb lehet, mint másoké. Egyes kutatások becslései szerint az autista egyének akár 35 százalékának abnormálisan nagy a feje, aminek az oka a nagyobb agytérfogat lehet.

Nehezen értelmezik az arckifejezéseket.

Köztudott, hogy az autizmussal élők nehezebben ismerik fel és értelmezik mások arckifejezéseit. Különösen a boldogság, a szomorúság és a haraggal kapcsolatos arckifejezések okoznak nekik nehézséget. Az összetettebb kifejezések, például a szarkazmus vagy az irónia megértésével is küzdhetnek. Ezért fontos megértéssel fordulni feléjük, ugyanis ezek a nehézségek félreértésekhez és társadalmi elszigetelődéshez vezethetnek.

Az autizmussal élők pedig gyakran atipikus arckifejezéseket mutathatnak, ez azt is jelenti, hogy kevésbé tudják tartani a szemkontaktust. Ez megnehezítheti mások számára az érzelmeik olvasását vagy szándékaik megértését. Azonban ezek a tulajdonságok sem jellemzőek minden autizmussal élőre, ugyanis a tüneteik nagyon sokrétűek lehetnek, sosem egyformák.

Kapcsolódó írásaink