Egészség

Rájöttek a hasnyálmirigyrák gyógymódjára

Megtalálták a rák gyenge pontját

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói által vezetett új tanulmány jelentős előrelépést tett a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben. Egereken végzett vizsgálatok révén a kutatócsoport azonosította a hasnyálmirigyrák terjedését elősegítő sejtek egy bizonyos típusát, és felfedezett egy sebezhetőséget ezekben a sejtekben, amelyet a meglévő gyógyszerekkel potenciálisan meg lehet célozni. Ez ígéretes új megközelítést kínál a hasnyálmirigyrák kezelésére – írta a scitechdaily.com.

Rájöttek a hasnyálmirigyrák gyógymódjára
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/Lda/Peakstock

Ezek agresszív, invazív és gyorsan mozgó sejtek, amelyek gyengítik az immunrendszert. Ezeket a sejteket korábban más rákos megbetegedésekben, például melanómában, emlő-, máj- és prosztatarákban is azonosították, és az alacsony túlélési aránnyal hozták összefüggésbe. Ez az első alkalom, hogy a hasnyálmirigyrákban találták meg őket.

Az új tanulmány felfedezte, hogy a hasnyálmirigyrák amőboid sejtjei nagy mennyiségben termelnek egy CD73 nevű molekulát, ami elősegíti a terjedési képességüket, és gyengíti az immunrendszert. Ennek a molekulának a blokkolásával a kutatók csökkentették a rák terjedését a májban, és csökkentették a daganatot támogató immunsejtek számát.

Az amőboid sejtek mind a késői, mind a korai stádiumú hasnyálmirigyrákban jelen voltak. Ez új lehetséges kezelési utat nyit a CD73 blokkolásában a betegség korai szakaszában, és csökkenti ezeknek a sejteknek az agresszív jellegét és a szervezetben okozott károkat.

Victoria Sanz-Moreno professzor, a londoni Queen Mary Egyetem ráksejtbiológia professzora elmondta: „Bár az eredményeket embereken is meg kell ismételni, nagyon ígéretesek, mivel rávilágítanak az egyik legagresszívabb és legkevésbé túlélő rákos megbetegedés terjedésének lehetséges kezelési módjára."

A korai diagnózis és a kezelés terén elért eredmények ellenére a hasnyálmirigyrák túlélési aránya továbbra is rendkívül alacsony. A diagnózis felállítása után öt évvel csak az emberek körülbelül 7 százaléka éli túl a betegséget, és a jelenlegi terápiák, amelyek műtétet, kemoterápiát vagy sugárterápiát tartalmazhatnak, a legtöbb beteg esetében nem működnek megfelelően.

Mint minden rákos megbetegedés esetében, a korai diagnózis kulcsfontosságú a túlélési arány javításához. A hasnyálmirigyrák esetében a betegek mintegy felénél akkor diagnosztizálják a betegséget, amikor az már elterjedt, ami az alacsony túlélési arány egyik oka.

A kutatók azt tervezik, hogy kutatásukat más rákos megbetegedésekre is kiterjesztik, és megnézik, hogy ugyanezt a kapcsolatot fedezik-e fel az amőboid sejtek és a CD73 között. A kutatás középpontjában az emlőrák áll majd, amely az Egyesült Királyságban a leggyakoribb ráktípus, és a nők körében a második leggyakoribb rákos halálozási ok.

Kapcsolódó írásaink