Egészség
Pont kerül az örök kérdésre: egészséges-e a tej
Az emberiség évezredek óta fogyaszt tehéntejet

Alapvetően a tehéntej tele van olyan vitaminokkal és hatóanyagokkal, amikre szüksége van az emberi testnek. Erre a Tej Szakmaközi Szervezet és Termék tanács grafikáját hozták fel példának: Ezeken a vitaminokon felül a rendszeres tejfogyasztást az immunrendszerünk is megköszöni. Számos betegség kockázatát csökkenti, illetve a tehéntejben található kolin egy olyan vízben oldódó vitamin jellegű, szerves vegyület, amelynek rendszeres bevitele javítja a memóriát, és a kognitív funkciókat – tette hozzá a lap.
Mennyi az annyi.
A lap beszámolója szerint a gyermekek számára napi 3 pohár tej javasolt, a felnőtteknek maximum naponta fél liter tej az optimális. Vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék javasolt.
1 adag az a gyerek esetében 2 dl tejet, joghurtot/kefirt vagy 3 dkg túrót, vagy 3 dkg sajtot jelent.
Az 5 dl, ami 600 mg kalciumot jelent, vegyesen elfogyasztható tej, tejes ital és a különféle tejtermékek (pl. kefir, joghurt, sajt, túró, tejföl, tejszín) formájában is. 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) 2-3 dkg sajt (2-3 szelet), vagy 15 dkg felzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir feleltethető meg.
A tejet önmagában vagy ízesítve italként (például kakaó, tejeskávé, tejjel ízesített tea), vagy müzlifélék, granolák, tejes turmixok alkotójaként is élvezhetjük. Emellett levesek, krémlevesek, főzelékek, mártások alkotójaként is felhasználhatjuk, s akkor még nem is említettük a különféle tej alapú desszerteket például a mákos gubát, a pudingot, a palacsintát számolt be róla a Tejszív weboldala, ahol minden tényt megtalálható a tejfogyasztásról.