Egészség

Dr. Dorjee Rapten Neshar: Ha az elme azt mondja meg tudok gyógyulni, akkor a test meg fog gyógyulni

Dr. Dorjee Rapten Neshar, a Tibeti Dalai Láma Institue főorvosa több, mint 30 éve különböző gyógymódokkal sikeresen gyógyít, olyan embereket is, akikről a nyugati orvostudomány már lemondott. Most a Wellbi.hu szervezésében megrendezésre került Holisztikus nap alkalmából látogatott el hazánkba. Az alábbi interjúban többek között olvashat a tradicionális tibeti gyógyászat alapjairól, a gondolatok erejéről, valamint arról is, hogyan őrizze meg egészségét mai rohanó világunkban.

Dr. Dorjee Rapten Neshar: Ha az elme azt mondja meg tudok gyógyulni, akkor a test meg fog gyógyulni
Dr. Dorjee Rapten Neshar, a Tibeti Dalai Láma Institue főorvosa
Fotó: MH/Török Péter

Kérem néhány szóban mutassa be a tradicionális tibeti gyógyászatot.

A tradicionális tibeti gyógyászat alapját a buddhista tanítások, tradíciók alkotják. A test és az elme kapcsolata az egyik legfontosabb tényező, ha meg szeretnénk őrizni az egészségünket vagy szeretnénk a gyógyulás útjára lépni. A holisztikus szemlélet nagyon fontos!

A hagyományos tibeti gyógyítás fontos eszközei a különböző gyógyhatású készítmények, gyógynövények, de legalább ilyen fontos a megfelelő tudatállapot elérése is, a negatív, romboló hatású gondolatok mellőzése.

Ezen kívül fontos szerepet játszik a csillagászat és a különböző energiák egyensúlyba hozása is, egyfajta harmónia megteremtése. Nézzék csak meg milyen kapcsolat van például a hold és a tenger között, az égitestek energiái ránk is hatással vannak, gyakorlatilag minden mindennel összefügg.

Miben tér el a hagyományos, nyugati orvoslástól?

A holisztikus szemléletmód, az elme a lélek és a test kapcsolata és annak egyensúlyba kerülése alapvetés. Nagyon fontos a negatív gondolatok elkerülése, ez sok esetben nem könnyű, hiszen orvosként sokszor találkozom olyan betegekkel, akiken másfajta kezelések nem segítettek, de azt gondolom a test képes regenerálni magát, ha ezt el tudjuk hinni!

Minden kezelés egyénre szabottan történik, nincs úgymond varázsszer, ami mindenkinél beválik. Tíz rákkal küzdő beteg esetén, hiába, hogy a rák azonos területen van, mind különbözően reagál, hiszen más és más személyekről beszélünk, más mentális hozzáállásról, más életstílusról, más étkezési szokásokról, más karmikus faktorokról.

Azt vettem észre, hogy azok esetében, akik túlságosan is a materialista világhoz kapcsolódnak és nem hisznek a spiritualitás, a lélek és az elme erejében, nekik sokkal nehezebb ez a küzdelem, ők azok, akik inkább a kemoterápiát vagy a durva beavatkozásokat választják, hiszen inkább ebben látják a megoldást. Természetesen ezek hatásosak, nem mondom, hogy nem, de rengeteg nem kívánt mellékhatással is járnak, elfárad a test, az immunrendszer, az elme.

Azonban ebben az esetben is van remény. A kulcs, hogy aktiválni tudjuk az elmét, mert arra test hallgatni, reagálni fog. Ha az elme azt mondja meg tudok gyógyulni, akkor meg fog gyógyulni.

Említette, hogy vannak akik kitartanak a modern orvostudomány kezelései mellett, kemoterápia, műtétek, esetükben hogyan zajlik a kezelés, összevonható a két gyógyítási forma?

Vannak esetek, amikor sajnos láthatóan a kemoterápia és egyéb kezelések nem vezetnek eredményre, esetleg még több problémát okoznak, nekik el szoktam mondani, ha úgy látom, hogy a mi kezeléseink hatékonyabbak lehetnek, de természetesen ez az ő döntésük, hogy mit választanak.

Vannak, akik a további kezelések mellett döntenek, nekik ártalomcsökkentő, a szervezetet ebben a helyzetben támogató gyógyhatású készítményeket adunk és vannak, akik a mi kezeléseink mellett döntenek, nekik a teljes kezelést meg tudjuk adni, annak minden készítményével, módszerével.

Ön szerint mely szokásainkat kellene leginkább megváltoztatnunk, esetleg elhagynunk, hogy egészségesebb és teljesebb életet élhessünk?

Az egészség megőrzéséhez a legfontosabb tényezők a diéta, a helyes életstílus és a jó mentális állapot, ha probléma van akkor ezeket mindenképpen érdemes felülvizsgálni.

A régi időkben, de akár 30-40 évvel ezelőttre is, ha visszatekintünk nem volt ennyi rákos megbetegedés, autoimmun probléma, főleg nem a fiatalabb korosztályban. A felgyorsult világ, a mesterséges ízek, feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermek nagyon veszélyesek tudnak lenni, sokszor a test már az étel feldolgozása közben „elfárad”. Törekedjünk a friss, organikus ételek fogyasztására!

Fontosnak tartom azt is, hogy szezonálisan táplálkozzunk, hiszen ez évszázadokon át alakult ki bennünk, alapvetően ehhez alkalmazkodott a szervezetünk és az évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagyon sok pozitív hatással járhat. Hiszen, amikor nem ehhez igazodunk minden természeti szabályt megszegünk.

De nézzük az életstílust is, az embereknek nincs idejük magukra, a családjukra, a barátaikra, felgyorsult a világ, okoseszközök mindenhol, ez a helyzet egy folyamatos stresszt jelenthet a szervezet számára, mely hosszú távon szintén komoly problémákat tud okozni.

A gondolkodásmód fontosságáról már beszéltem, nagyon fontos, hogy igyekezzünk a pozitívumokra koncentrálni, amelyek az életünkben vannak és próbáljuk kerülni a negatív gondolatokat, érzéseket, melyeket akár magunkkal, akár másokkal szemben táplálunk.

Tudom nehéz a mai világban megőrizni a pozitivitást, hiszen a média is leginkább negatív hírekkel van tele, háborúk, betegségek, erőszak, valamiért ezek vonzzák jobban az emberek figyelmét, tehát alapvetően is egy negatív irányba billenő mérleget látunk. Ezen kellene változtatnunk, és igen, a változás először a belsőnkből, önmagunkból kell, hogy elinduljon!

Mennyire tartja fontosnak a jóga és a meditáció szerepét a testi-lelki egyensúly megteremtésében?

Nagyon fontosnak tartom ezeket a tevékenységeket! A mai modern világban egyre népszerűbbé válnak, azonban fontos, hogy sose veszítsük szem elől, hogy mi a valódi motiváció ezek gyakorlása közben.

Ne azért gyakoroljuk ezeket a tevékenységeket mert divatosak, hogy több like-ot szerezzünk, hanem használjuk mindezt önmagunk megismerésének, az önmagunkba történő elmélyülés eszközeként. Hiszen például egy valóban békés, mély meditáció közben akár a felsőbb energiákhoz is kapcsolódhatunk, ez legyen a cél, tegyük mindezt önmagunkért!

Dr. Dorjee Rapten Neshar, a Tibeti Dalai Láma Institue főorvosával van lehetősége személyes találkozásra is, melyre IDE kattintva jelentkezhet.

Kapcsolódó írásaink