Egészség

Az alkohol és a rák kialakulása

A dohányzás mellett az alkoholnak is van rákkeltő hatása

Szinte nap, mint nap hallhatunk a dohányzás hatásairól, a rák kockázatáról. Kevesen tudják, hogy az alkohol is veszélyes lehet és nem is kell hozzá annyira sokat inni, mint azt gondolnánk.

Az alkohol és a rák kialakulása
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az alkoholfogyasztást összefüggésbe hozták a szájüregi daganatok, a májdaganat, az emlődaganat és a vastagbéldaganat kialakulásának fokozott kockázatával. Érdemes figyelembe venni, hogy az az alkalmi alkoholfogyasztás is növeli a daganatkialakulás kockázatát.

A túlzott alkoholfogyasztás számtalan betegséget válthat ki, mint a memóriazavarok, a szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-bélrendszeri betegségek, férfiaknál a potenciazavarok, nők esetében a gyermek veleszületett fejlődési rendellenessége, és a pszichológiai-és pszichiátriai problémák.

Egyes tanulmányok a daganatok mintegy hat százalékának kialakulásában felelőssé teszik az alkoholfogyasztást.

Az azonban tény, hogy nagyon ritka, hogy egy tökéletesen egészséges életmódú ember esetén csupán az alkoholfogyasztás miatt alakul ki daganatos betegség.

A szeszes italok elsősorban azokra a szövetekre fejtenek ki rákkeltő hatást, melyekkel közvetlenül érintkeznek – ezért magasabb a kockázata a szájüregi daganatoknak. Az alkohol lebontása, anyagcseréje, feldolgozása a májban történik, így ez is közvetlen érintkezésben van az alkohollal, ezért a mértéktelen fogyasztás nagyon súlyosan károsíthatja.

Az alkohol direkt módon is fokozza a daganatos betegségek kockázatát. Alkoholfogyasztáskor az alkohol a szervezetben acetaldehiddé és reaktív oxigéngyökökké alakul át. Ezek az anyagok a sejteken belül különböző fontos fehérjékhez és más molekulákhoz kapcsolódva a sejtek működését vagy – ami még rosszabb – az örökítőanyagát károsítják.

Az alkoholfogyasztás több hormon szintjét is megváltoztatja a szervezetben ez pedig növeli a daganatok kialakulásának kockázatát.

Az alkohol irritálja a szájüreget, a garatot, a nyelőcsövet, így a káros anyagok (mint pl. a cigarettafüstben vagy a táplálékban lévő különböző káros anyagok) könnyebben bejutnak a sejtekbe és károsodást okozhatnak.

A daganat kialakulásának kockázatában a fogyasztási mintázat nem számít, csupán a mennyiség: minél több alkohol kerül a szervezetbe, annál magasabb a kockázat. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy ezt a mennyiséget péntek esténként fogyasztja el valaki, vagy minden este megiszik egy pohár bort.

Nincs egészséges mennyisége az alkoholfogyasztásnak. A daganatkockázatot már a minimális alkoholfogyasztás is fokozza.

Az alkohol és a dohányzás külön külön is emeli a daganat kialakulásának kockázatát, akkor gondoljunk bele, hogy mit eredményezhet a kettő együtt. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás gyakran egyidejű cselekvés, különösen a rekreációs célból alkoholt fogyasztó fiatalok esetén. Együttes fogyasztásukkal azonban szinergista (egymást fokozó) módon megnő a káros hatásuk, ami a daganatkialakulás kockázatát is fokozza.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink