Egészség

Önnek is fáj a talpa a sarkánál?

A talpi bőnye gyulladása hosszú ideig is elhúzódhat

Önnek is fáj a talpa a sarkához közel főleg pihenés után? Akkor nagy valószínűséggel az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakult ki.

Önnek is fáj a talpa a sarkánál?
A talpi bőnye gyulladása a lakosság tíz százalékát érintheti
Fotó: NorthFoto

A sarokcsontot a lábujjakkal összekötő vastag, erős talpikötőszövet-szalag gyulladása általában sarokfájdalommal együtt vagy azt megelőzően fordul elő. A tüneteket nem szabad fél vállról venni, mert ha az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakul ki, ami hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik. A sarki csontkinövés, sarkantyúképződés a lakosság 10 százalékát érinti.

Tünete a járáskor a talp sarokhoz közeli részének – esetenként éles, égő jellegű – fájdalma. Főként ülésből, fekvésből felkelve és leginkább az első lépések során érezhető. Ha a gyulladás súlyosabb, akkor akár a sarok megduzzadása is bekövetkezhet. Sarkantyúképződésre utalhat, ha a cipő hátul nyomja a sarkat – a terület kivörösödhet, kidörzsölődhet.

Az okok között szerepel elsősorban a túlfeszítés, túlterhelés, amely leginkább a bőnye sarokhoz közeli tapadásánál jelentkezik. Közvetlen kiváltó okként általában valamilyen megerőltető tevékenység keresendő a háttérben, például sport, tánc, hosszas álló vagy járó elfoglaltság – mindez esetleges túlsúllyal.

Nagyon sok esetben jelentkezhet terhesség idején a testsúly és a testtartás átrendeződése miatt. Ha rosszul választunk cipőt, akkor is kialakulhat a talpi bőnye gyulladása, érdemes kerülni a teljesen lapos talpú lábbeliket.

A gyulladás kimutatása a kezelőorvosnál történik, aki fizikális vizsgálat után meg tudja állapítani a pontos diagnózist, amihez sok esetben röntgenvizsgálatot is elrendelhet.

A gyulladás kezelésénél az első és legfontosabb lépés: a láb pihentetése. Súlyosabb fájdalom esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is szóba jöhetnek. További kezelést jelenthet a fájdalmas terület 15-20 percig tartó jegelése, akár napi négy-öt alkalommal is. A gyulladás ideje alatt hasznos lehet a – megfelelően ívelt bélésű – cipőbe helyezett sarokpárna, illetve az éjszakai ágynyugalom idejére nem túl erősen feltekert fásli is. A fizioterápiás kezelések, szakszerű nyújtógyakorlatok jelentősen lerövidíthetik a gyógyulás idejét.

Kapcsolódó írásaink