Egészség
Ételek, amiknek mellőzésével gyengül az ízületi fájdalom
Az ízületi fájdalmak két leggyakoribb oka az arthritis és a köszvény

Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet
Az ízületi fájdalmak két leggyakoribb oka az arthritis és a köszvény, de egyéb problémákra is visszavezethető, például sérülésekre, bursitisre, fibromyalgiára vagy lupusra.
Bizonyos élelmiszereknek, így a fokhagymának, a gyömbérnek vagy a kurkumának gyulladáscsökkentő hatása van.
Vannak viszont olyan ételek, amik fokozhatják a fájdalmakat:
- A vörös húsokban , illetve a húskészítményekben sok olyan vegyület található, melyek gyulladásokat okozhatnak és fokozhatják a fájdalmakat is. Ezek közé tartoznak például a nitritek és a purinok, de egyéb toxinok is.
- A tejtermékekben lévő kazein is fokozhatja a fájdalmakat és a gyulladásos folyamatokat, emellett irritálhatja is az ízület környékén lévő szöveteket.
- A finomított cukrokkal és szénhidrátokkal teli ételek szintén növelik a gyulladások rizikóját, többek között azért, mert fokozzák az úgynevezett citokinek koncentrációját. Emellett az autoimmun betegségek rizikóját is növelik A cukrok közvetetten is károsíthatják az ízületeket, mert hozzájárulnak a hízáshoz, a plusz kilók pedig nagyobb terhelést jelentenek az ízületeknek.
- Azt mindenki tudja, hogy az omega-3 zsírsavak jótékonyan hatnak a szervezetünkre, és például a gyulladások csökkentésében is szerepet játszanak. Azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy az omega-6 zsírsavak jóval kártékonyabbak, és egyenesen fokozzák a gyulladásokat, így az azokkal együtt járó fájdalmakat is.
- A só is ronthatja az ízületi fájdalmakkal küzdő betegek állapotát, különösen a különböző feldolgozási folyamatokon átmenő konyhasó - ez ugyanis különböző káros vegyületeket is tartalmazhat, ugyanakkor hiányozhatnak belőle azok az ásványi anyagok, melyek kifejezetten fontosak szervezetünk működéséhez. A sófogyasztás más súlyos betegségek rizikóját is növelheti, ezek közé tartozik például a magas vérnyomás vagy a csontritkulás.