Egészség

Az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

A K2 vitamin igazi csodaszer lenne?

Keveset tudunk a K-vitaminról, pedig jótékony hatással van a szervezetünkre – írta meg a Ripost.

Az érelmeszesedés elleni harc új szereplője
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A K2-vitamin az állati eredetű élelmiszerekben, például a marhamájban és a sajtban található, míg a K1 a növényi élelmiszerekben. Előbbi szerepet játszik a véralvadásban, a szív- és a csontok egészségében. A tipikus nyugati étrenddel azonban nem biztos, hogy gyakran fogyasztunk olyan élelmiszereket, melyek ezt tartalmazzák – írja a Fanny Magazin alapján a portál.

A K2-vitamin olyan fehérjéket aktivál, amelyek szerepet játszanak a véralvadásban, a kalcium-anyagcserében és a szív egészségében. Az egyik legfontosabb funkciója a kalciumlerakódás szabályozása, ezzel megakadályozza az erek és a vesék meszesedését.

Segíthet megelőzni a szívbetegségeket

A szív körüli artériákban felhalmozódó kalcium a szívbetegségek hatalmas kockázati tényezője. Bármi, ami csökkentheti ezt, segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását. A K2-vitamin éppen ezt a célt szolgálja, mivel megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitaminhiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

Akadályozza az erek meszesedését

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely a kalcium lerakódása következtében megkeményedik, meszes plakkok jönnek létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását, ugyanis megköti a vérben levő felesleget. Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amelyhez K2-vitaminra van szüksége, mert ez a vitamin aktiválja a fehérjét. Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés. A K2-vitamin tehát alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

Javíthatja a csontok egészségét

A csontritkulás, vagyis a porózus csontok gyakori probléma, különösen az idősebb nők körében fordul elő, és jelentősen növeli a csonttörések kockázatát. A K2-vitamin központi szerepet játszik a csontokban és a fogakban található fő ásványi anyag, a kalcium anyagcseréjében. Aktiválja két fehérje – a mátrix GLA fehérje és az oszteokalcin – kalciumkötő hatását, amelyek segítenek a csontok felépítésében és fenntartásában.

Hogyan jutunk hozzá?

Bár a vastagbélben lévő bélbaktériumok is termelnek valamennyi K2-vitamint, de nem elegendőt, ráadásul a táplálkozásunkkal sem viszünk be megfelelő mennyiséget ebből. Ez főként a magas zsírtartalmú tejtermékek, a tojássárgája, máj, savanyú káposzta, valamint a miso tartalmaz. Az ipari állattartás miatt viszont ezeknek az ételek ma már lényegesen alacsonyabb a K2-vitamin tartalma, mint régebben voltak, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne. Mivel zsírban oldódó, az alacsony zsírtartalmú és sovány állati termékek nem tartalmaznak belőle sokat. Ezért érdemes táplálékkiegészítők formájában szednünk. A K2-kiegészítés előnyei tovább fokozhatók, ha D-vitaminnal kombináljuk. A D-vitamin támogatja az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin aktiválja őket.

Kapcsolódó írásaink