Egészség

Lehull a lepel: Így aludhat el egy szempillantás alatt

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnia, ha nehezen tud elaludni éjszakánként, olvasható a borsonline.hu cikkékben.

Lehull a lepel: Így aludhat el egy szempillantás alatt
A jó alvás is pont olyan fontos, mint a helyes táplálkozás
Fotó: NorthFoto

Mindannyian tudjuk, milyen nehéz elaludni a nyári hónapokban, amikor nagyon meleg van. Ilyenkor sokan elkezdenek izzadni, forgolódnak az ágyban, és már a legvékonyabb takaróban is a poklokat élhetjük át. Azt gondolnánk, hogy a tél közeledtével az elalvásunk felgyorsulhat, azonban ez nem egészen van így, hiszen ha túl hideg van odakint, akkor pedig fázhatsz a takaró alatt.

Tehát mindezekkel együtt mi a tökéletes hőmérséklet a jó éjszakai alváshoz? Lehet, hogy nehéz kérdésnek tűnik, de az alvásszakértők most elárulták, hogyan aludhatsz el gyorsabban. Az alvászsakérőket tömörítő National Sleep Foundation szerint a tökéletes hőmérsékleti tartomány az ideális alváshoz 15 és 19 Celsius-fok. Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy ez nem mindenki számára ez a megfelelő.

A Science of The Total Environment folyóiratban megjelent írás szerint a 65 év felettiek gyakran jobban alszanak melegebb környezetben, ahol 20-25 Celsius-fok van. A kutatásnál a tudósok 50, 65 év feletti idős ember alvási szokását követték nyomon 12 hónapon keresztül.

A résztvevők alvásmonitorokat viseltek, amelyek nyomon követték a nyugtalanságot, az alvás időtartamát és az alvás hatékonyságát, míg egy környezeti érzékelő figyelte a hálószobájuk hőmérsékletét.

Phil Gehrman, a Pennsylvaniai Egyetem Kórházának docense elmondta: a kutatás eredményei a kis mintaméret ellenére is figyelemre méltóak, mert a szakemberek objektíven mérték szobahőmérsékleteket, és követték az alanyokat az idő múlásával. A professzor azonban ragaszkodott ahhoz, hogy további kutatásokat kell végezni, mielőtt bármilyen végleges következtetést le lehet vonni.

A jó alvás is pont olyan fontos, mint a helyes táplálkozás.

A tanulmány azt is hangsúlyozta, hogy az ideális hőmérsékleti tartomány a jó éjszakai alváshoz még mindig nagy, és az egyéni preferencia a legnagyobb meghatározó tényező az alvás minőségét illetően. Az egyik személy számára a 25 fokos szobahőmérséklet tökéletes, míg másnak az már túl meleg.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy az otthoni környezet tökéletesítése és az egyéni igények és körülmények alapján személyre szabott hőmérséklet-beállítások fontossága révén javítható az alvás minősége idősebb embereknél

– fejtette ki Amir Baniassadi, a tanulmány vezető kutatója.

A tudósok ezért azt tanácsolják, hogy mindenki 20 fokosra állítsa be a hálószobája hőmérsékletét, és ha valaki azt túl melegnek érzi, akkor egy ventilátorral enyhítheti a meleget, ha pedig túl hidegnek találja azt, akkor elővehet további takarókat – írja a Mirror.

Kapcsolódó írásaink