Egészség

Ezer fölé emelkedett a dengue-láz halálos áldozatainak száma Bangladesben

A betegség a világ trópusi övezeteiben van jelen

Minden korábbi rekordot megdöntve ezer fölé emelkedett azoknak a száma Bangladesben, akik év eleje óta életüket vesztették dengue-lázban – derül ki a hétfőn közzétett hivatalos adatokból.

Ezer fölé emelkedett a dengue-láz halálos áldozatainak száma Bangladesben
Ezer fölé emelkedett a dengue-láz halálos áldozatainak száma Bangladesben
Fotó: STR / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A dakkai egészségügyi főigazgatóság adatai szerint idén már 1006 ember halt bele a betegségbe az országban, és több mint kétszázezren kapták el a betegséget.

Bangladesben 2000-ben volt először dengue-járvány. Be-Nazir Ahmed korábbi egészségügyi főigazgató szerint az idei számok több esetet mutatnak, mint amennyi 2000 óta összesen volt a dél-ázsiai országban.

„Nagy jelentőségű egészségügyi jelenségről van szó, nemcsak Bangladesben, hanem az egész világon” – tudatta Be-Nazir Ahmed. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a járvány hatalmas nyomás alá helyezi a bangladesi egészségügyi ellátórendszert.

A dengue-lázat szúnyogok által terjesztett vírus okozza. A betegség a világ trópusi övezeteiben van jelen. Tünetei a magas láz, fejfájás, szédülés, hányás, izomfájdalom; súlyos esetben azonban halálos kimenetelű vérzést is kiválthat.

A WHO korábban arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek a jövőben több embert fertőzhetnek meg, mert a klímaváltozás kedvez a rovarok terjedésének.

Kapcsolódó írásaink