Egészség

Fáradtság, memóriazavarok vagy éppen szédülés?

Számtalan tünete lehet a vashiánynak

A vashiány és a vas túladagolás is veszélyes lehet. A megfelelő vasbevitel elengedhetetlen a szervezetnek, mivel az nem tudja újonnan előállítani.

Fáradtság, memóriazavarok vagy éppen szédülés?
Vaskészítményt kapszulában vagy folyadék formájában is találhatunk
Fotó: NorthFoto

A vashiány következménye, a vashiányos vérszegénység kifejezetten gyakori, de a túl magas vasszint is káros a szervezetre.

A felnőtt emberi szervezetben átlagosan 4000 mg vas van, ennek a negyede a májban, raktározott formában található. A szervezet folyamatosan veszít is vasat, és mivel nem tudja azt előállítani, bevitelét táplálékkal kell fedezni.

A napi ajánlott vasbevitel a nemtől és az életkortól is függ. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek, idősek és várandósok esetében fokozott a vasszükséglet. A férfiak és menopauzán átesett nők esetében napi 12 mg, a menstruáló nők esetén napi 20 mg, a várandósság idején napi 30 mg.

A vas a vérben lévő hemoglobin alkotóeleme. A hemoglobin szállítja az oxigént a sejtekhez, amely azok működéséhez elengedhetetlen. Szintén vasat tartalmaz az izomsejtekben az oxigént tároló myoglobin. A szervezetben jelen lévő vas másik része fehérjék és enzimek alkotóelemeként az anyagcsere-folyamatokban játszik fontos szerepet.

A vashiány jelei lehetnek fáradtság, gyengeség, memória- és koncentrációs zavarok, szédülés, csökkenő teljesítmény, nagyobb hajlam a fertőzésekre, az állóképesség romlása, gyermekeknél viselkedési zavarok vagy a csökkent szexuális késztetés.

Túl magas vashiány esetén komoly következményekkel kell szembenéznünk, mint a vérszegénység, a csökkent immunműködés, a várandósság idején koraszülés, csecsemőknél a fejlődés zavarai.

A vas túl magas szintje szintén káros az egészségre, bár ez ritkán fordul elő, mivel a szervezet korlátozza a táplálékból való felszívódást, így általában megakadályozza a túl magas szint kialakulását. Amennyiben mégis magas a vas szintje a szervezetünkben, akkor székrekedés, hányás, émelygés, diszkomfortérzés a gyomorban, hasfájás jelentkezhet.

A túladagolás leginkább akkor fordul elő, amikor valaki táplálékkiegészítőkkel túl sok vasat visz be a szervezetébe.

A legegyszerűbb, ha természetes módon próbáljuk pótolni a vasat. A legjobb források a vörös húsok, a sötétzöld leveles zöldségek, a szárított, aszalt gyümölcsök, a bab és a borsó.

Megnövekedett igény a várandósság és a szoptatás alatt, a menstruáció idején, a gyermekeknél, az időseknél, a vegetáriánusoknál és a vegánoknál és nagyobb vérveszteség esetén léphet fel.

A vashiány teljes pontossággal vérvizsgálattal mutatható ki.

Kapcsolódó írásaink