Egészség

Egy kézfogás rengeteg dolgot elárulhat az egészségi állapotról

Számos problémára utalhat a szélütés valószínűségétől a depresszió kockázatáig

Egy kézfogás nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen az illető személyisége, de árulkodhat a másik egészségi állapotáról is – írja a borsonline.hu.

Egy kézfogás rengeteg dolgot elárulhat az egészségi állapotról
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Mohssen Assanimoghaddam

Egy kézfogás nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen az illető személyisége, de árulkodhat a másik egészségi állapotáról is. Egy kézrázás utalhat a szélütés valószínűségétől a depresszió kockázatáig számos egészségügyi problémára – olvasható a borsonline.hu oldalán.

Rossz szív

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói szerint a gyenge kézfogás összefüggésbe hozható a szívroham vagy a szélütés nagyobb kockázatával. Az adatok azt mutatták, hogy aki alacsonyabb szorítóerővel fogta meg a másik kezét, annak a szíve gyengébb volt, ugyanis az nem tudta jobban pumpálni a vért a testében. Viszont akik erősebben szorítottak rá a másik kezére, azoknak nagyobb mennyiségű és arányú vért pumpált a szíve, és nekik egészségesebb a szívizmuk – mindkét tényező összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri problémák alacsonyabb kockázatával.

Korai halál

Nem csak a szívinfarktus és agyvérzés veszélyeiről árulkodhat a gyenge kézfogás. Egy, az 1951 és 1976 között Svédországban született több mint egymillió serdülő férfin elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy az alacsonyabb kézfogási erő szignifikánsan összefügg a magasabb halálozási aránnyal. Egy, a British Medical Journal (BMJ) folyóiratban megjelent külön országos tanulmány megállapította, hogy azok a középkorúak, akik gyengén fognak kezet, azoknál 20 százalékkal nagyobb a szív- és légúti betegségek, valamint a rák miatti halálozás kockázata.

Depresszió

Az erőtlen kézfogást régóta az idegességgel hozták összefüggésbe, de valójában rossz mentális egészséget is jelezhet. A Yonsei University College of Medicine dél-koreai kutatói kiderítették, hogy a gyengébb kézszorítású embereknél háromszor nagyobb valószínűsége annak, hogy eddig még nem diagnosztizált depresszióban szenvednek. Az egyik elmélet szerint a lágyabb kézfogás a fizikai aktivitás hiánya miatti gyengébb általános fizikai erőt jelezhet – ez a romló mentális jólét tipikus ismertetőjele.

Kapcsolódó írásaink