Egészség

Felfedezték az időskori elbutulás lehetséges ellenszerét

Húsz évente megduplázódik a világon a demenciában szenvedő emberek száma, előreláthatólag 2030-ban már 65 millió beteg lesz, hetven százalékuk Alzheimer-kóros. Éppen ezért van óriási jelentősége annak, hogy brit és belga tudósok felfedezték az MEG3 elnevezésű molekulát, amely lassíthatja, megakadályozhatja az agysejtek halálát.

Felfedezték az időskori elbutulás lehetséges ellenszerét
Alzheimer-kóros betegek foglakozása egy franciaországi intézményben
Fotó: AFP/Hans Lucas

A Science tudományos hetilapban megjelent tanulmány szerint a brit és belga kutatók úgy gondolják, hogy rájöttek, hogyan pusztulnak el az agysejtek Alzheimer-kórban. Az eddig is ismert volt, hogy az agysejtek, úgynevezett neuronok elvesztése vezet az Alzheimer-kór tüneteihez, beleértve a memóriavesztést is. A vizsgálatok azt is kimutatták a betegségben szenvedő emberek agyába megszaporodtak az amiloidnak és tau-nak nevezett abnormális fehérjék.

Neurologusok évek óta kutatják, miképp okozhatja ez a két fehérje abnormális felhalmozódása az agyban az Alzheimer-kór kialakulását, valamint, hogy melyik fehérje a betegség fő okozója.

A BBC beszámolója szerint a londoni University College Demenciakutató Intézet és a belgiumi KU Leuven kutatói szerint amikor amiloid fehérje kezd felhalmozódni, erre válaszul az agysejtek elkezdenek termelni egy specifikus molekulát, az MEG3-at amely „halálukat” okozza. Amikor a kutatók blokkolták az MEG3-at, lelassult, majd megszűnt az idegsejtek pusztulása.

„Ez egy nagyon fontos és érdekes megállapítás – nyilatkozta a BBC-nek Bart De Strooper professzor, az Egyesült Királyság Demencia Kutatóintézetének tudósa. – Először kapunk választ arra, hogyan és miért halnak meg az idegsejtek az Alzheimer-kórban. Ez a felfedezés, miszerint a MEG3 molekula blokkolása megakadályozhatja az agysejtek halálát, egy teljesen új gyógyszerfejlesztési programhoz vezethet.”

Tara Spires-Jones, Edinburghi Egyetem professzor szerint ez a felfedezés pótolhatja az Alzheimer-kutatás egyik alapvető hiányosságát, de hangsúlyozta: „Még sok lépésre van szükség, ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hasznosítható-e az Alzheimer-kór hatékony kezelése.

Alzheimer-kórban szenvedő betegek órarajzai egy sanghaji metrómegállóban
Alzheimer-kórban szenvedő betegek órarajzai egy sanghaji metrómegállóban
Fotó: AFP/Stringer

Dr. Susan Kohlhaas, az Alzheimer's Research UK munkatársa úgy látja: „Ez a felfedezés azért fontos, mert rámutat az Alzheimer-kórban előforduló sejthalál olyan új mechanizmusaira, amelyeket korábban nem ismertünk. S utat nyithatnak olyan új kezelések előtt, amelyek lassítják vagy akár meg is állíthatják a súlyos betegség progresszióját a jövőben.”

Kapcsolódó írásaink