Egészség
Az összes élelmiszerben lehet veszélyes anyag
Katasztrófális következménye lehet

A legnagyobb baj, hogy a műanyagokat elszemeteljük, petpalackok árasztják el a folyókat és a tengereket is, mikroszkópikus részek válnak le belőlük. így pedig nem csoda, ha a részecskék az ételekbe és az italokba kerülnek.
A táplálékláncba hamar bekerült és úgy tűnik ott is marad, ugyanis szakértők szerint nagyon nehéz szűrni. A tengeri rákok pedig még kisebbre darabolják a vizekben lévő mikroműanyagot. Mindez bekerült az Antarktisz jégfelszínén és a Himalája gleccsreiben, a mélytengerekben, de manapság már szinte mindenhol találnak a kutatók.
Egészen pici méretű, nanoműanyagok, mikroszkópikus egységek a bőrből is bejutnak az emberi szervezetbe - árulta el dr. Tóth Tamás a TV2-nek.
Hozzátette, hogy kimutatták már a garatban, az agyban, a tüdőben és a vérben is a műanyagot, szinte bárhol lehet a szervezetüknben. Emiatt nem mindegy, hogy milyen csomagolású élelmiszereket vásárlunk és hova dobjuk ki a szemetünket.
Mi is az a mikroműanyag?
Más éven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül.