Egészség

Az összes élelmiszerben lehet veszélyes anyag

Katasztrófális következménye lehet

Ételekben és italokban is megjelent a mikroműanyag, korábban már a szívben is kimutatták a jelenlétét. Olyan konzervben is benne lehet, amelyet bárki levehet a boltok polcairól. A mikroműanyag azonban jelenleg még a vita tárgyát képezi, ám veszélyesebb lehet, mint a globális felmelegedés. Egyelőre úgy tűnik, hogy megállíthatatlan a terjedése és ez mind amiatt van, hogy mi emberek már száz éve gyártunk műanyagot, nem kis mennyiségben – írja a promotions.hu.

Az összes élelmiszerben lehet veszélyes anyag
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A legnagyobb baj, hogy a műanyagokat elszemeteljük, petpalackok árasztják el a folyókat és a tengereket is, mikroszkópikus részek válnak le belőlük. így pedig nem csoda, ha a részecskék az ételekbe és az italokba kerülnek.

A táplálékláncba hamar bekerült és úgy tűnik ott is marad, ugyanis szakértők szerint nagyon nehéz szűrni. A tengeri rákok pedig még kisebbre darabolják a vizekben lévő mikroműanyagot. Mindez bekerült az Antarktisz jégfelszínén és a Himalája gleccsreiben, a mélytengerekben, de manapság már szinte mindenhol találnak a kutatók.

Egészen pici méretű, nanoműanyagok, mikroszkópikus egységek a bőrből is bejutnak az emberi szervezetbe - árulta el dr. Tóth Tamás a TV2-nek.

Hozzátette, hogy kimutatták már a garatban, az agyban, a tüdőben és a vérben is a műanyagot, szinte bárhol lehet a szervezetüknben. Emiatt nem mindegy, hogy milyen csomagolású élelmiszereket vásárlunk és hova dobjuk ki a szemetünket.

Mi is az a mikroműanyag?

Más éven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül.

Kapcsolódó írásaink