Egészség

Agyvérzés, gutaütés, stroke

Veszélyes, mert hirtelen, szinte a semmiből, váratlanul is lecsaphat, de vannak előjelei, amelyekre jó odafigyelni

Az agyi infarktus a stroke gyakoribb fajtája, melynek során egy elzáródott ér miatt az agy egyes területei nem kapnak elegendő mennyiségű vért. Mint minden stroke, ez is életveszélyes, azonnali kórházi, sürgősségi kezelést igénylő állapot!

Agyvérzés, gutaütés, stroke
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/LDA/Peakstock

A stroke

A stroke az egyik leggyakoribb agyi keringési betegség, mely maradandó károsodásokat, rokkantságot, akár halált is okozhat. A stroke gyűjtőnév: kétféle zavart jelent, melyekben közös, hogy mindkettő az agy vérellátását érinti.

A köznyelv és a régebbi nyelvhasználat többféle kifejezést használ a stroke megnevezésére. Az agyvérzés, gutaütés, szélütés mind ezt a betegséget jelzi, függetlenül attól, hogy melyik típusáról van szó, hiszen azt biztosan csak a diagnosztikai vizsgálatok dönthetik el.

Stroke kétféle módon alakulhat ki. Amikor az agy egyes területeinek véráramlása hirtelen megszűnik (pl. érelzáródás egy vérrög által), agyi infarktusról beszélünk. Agyvérzésnek azt nevezzük, amikor egy ér sérülése okoz vérzést az agyban.

Agyi infarktus

A stroke esetek 80-85 százaléka agyi infarktus (más néven szélütés),melynek során az agyban kialakult érelzáródás akadályozza egyes agyi területek vérellátását. Az elzáródást több minden okozhatja. Egyrészt az adott érszakaszban olyan fokú érelmeszesedés léphet fel, mely erősen szűkíti a keringés útját; ekkor hirtelen (pl. vérnyomásemelkedés hatására) a beszűkült érszakaszon az ér teljes elzáródását okozó apró sérülés keletkezhet. Lehet szó arról is, hogy egy meszes plakk, vagy a szervezetben máshol keletkezett vérrög az agyi erekbe kerülve képez akadályt. Az eredmény ugyanaz: az adott agyi terület vérellátása hirtelen megszűnik, az oxigén- és más tápanyagok hiánya miatt az agysejtek gyorsan pusztulásnak indulnak.

Az agyi infarktus tünetei

Az agyi infarktus tüneteit meghatározza, hogy milyen agyterületet érint. Ha az agyi infarktus nagy területen zajlik, akkor jellemzően már a kialakulás első óráiban tudatzavarral, enyhe aluszékonysággal járhat.

Az agyi infarktus tipikus tünetei:

Arcaszimmetria hirtelen kialakulása: a száj akaratlanul elferdül, lefittyed az egyik oldalon;

A beteg a vízszintesen kinyújtott keze valamelyikét nem tudja megtartani (egyik oldalon süllyeszti, vagy a felfelé fordított tenyér akarata ellenére lefelé fordul);

Beszédzavar kialakulása a szótalálás nehézsége miatt.

Mikor forduljon orvoshoz?

A stroke három alaptünetéről úgy győződhetünk meg a legkönnyebben, ha a következő kérések teljesítését kérjük a betegtől:

Mosolyogjon,

Emelje fel mindkét karját,

Mondjon egy egyszerű mondatot!

Ha e három kérés bármelyikének teljesítése nehézséget okoz, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

A tünetek megjelenésének időpontját jegyezze fel!

A betegség tünetei egyes esetekben maguktól, néhány perc alatt elmúlnak. Ilyenkor nem stroke-ról, hanem átmeneti ischaemiás zavarról (TIA) van szó. Ez a stroke előjele is lehet, ezért ilyen esetben is azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az agyi infarktus kiváltó okai

A betegség általában hosszabb ideje tartó folyamatok eredménye, melyek az erek károsodása vagy a vérrögképződés miatt vezetnek agyi infarktushoz. A közvetlen ok érelmeszesedés vagy trombózis (vérrögképződés).

Kiváltó okok, hajlamosító tényezők:

 • véralvadási zavarok,
 • fokozott véralvadással járó állapotok (pl. várandósság),
 • hormonkezelés (például hormonális fogamzásgátlók),
 • egyes betegségek (pl. covid-19),
 • pitvarfibrilláció,
 • szívbetegség, szívelégtelenség,
 • magasvérnyomás-betegség,
 • emelkedett koleszterinszint,
 • cukorbetegség (kiserek súlyos károsodása miatt),
 • nyaki verőér szűkülete (carotis stenosis),
 • rendszeres testmozgás hiánya,
 • dohányzás (érkárosító hatása miatt),
 • helytelen táplálkozás (magas zsír- és cukortartalmú ételek),
 • túlzott alkoholfogyasztás.

Az agyi infarktus szövődményei

A betegség szövődményeinek súlyossága az érintett területek kiterjedtségétől és a megfelelő kezelésig eltelt időtartamtól függ.

Az agyi infarktus diagnosztizálása

A stroke tüneteit mutató betegnek azonnali ellátásra van szüksége. A tünetek megismerése mellett CT-vizsgálattal dönthető el, hogy agyi infarktusról van szó.

Az agyi infarktus kezelése

Az agyi infarktus kezelésének fő célja, hogy minél hamarabb visszaállítsa a keringést az érintett területen. Ehhez gyógyszeres (vérrögoldást kiváltó) és invazív (az akadály eltávolítására szolgáló) eljárások is rendelkezésre állnak, melyek közül az eltelt időt és más szempontokat is figyelembe véve a Stroke Centrum szakorvosai döntenek.

Kapcsolódó írásaink