Egészség

A vesét is védeni kell

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben

A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos vesebetegség nagy része odafigyeléssel megelőzhető. Ezért fontos tudni, hogy mit, mikor és valójában mennyit igyunk, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.-írta meg a Patika Magazin

A vesét is védeni kell
Képünk illusztráció
Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI / SCIENCE PHOT / SKX / Science Photo Library via AFP

Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb, vesebetegségre hajlamosító tényezők. A 2,5–3,5 millió hipertóniás és az 1 millión felüli cukorbeteg 10, ill. 5%-a válik a későbbiekben veseelégtelenné.

A kellő folyadékfogyasztás viszont nagyon fontos. Nehéz mindenki számára egyetlen számban megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget, ugyanis sok tényező – az éghajlat, külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az elfogyasztott étel só- és víztartalma – befolyásolja azt. Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2,0 l folyadékfogyasztás elégséges. Ennél több folyadék lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén indokolt. Ám azt is fontos tudni, hogy a túlzott, erőltetett folyadékfogyasztás akár vízmérgezést is okozhat.

A szomjúság oltására legideálisabb a tiszta víz. Nem javasoltak az alacsony gyümölcstartalmú italok, a szintetikus, cukorral készített üdítőitalok, energiaitalok és az alkoholtartalmú italok sem, ezektől csak még szomjasabbak leszünk és felesleges kalóriát is tartalmaznak.

Nyolc szabály vesénk védelmében

1. Legyen fitt és aktív!
2. Étkezzen egészségesen és kerülje a túlsúlyt!
3. Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!
4. Ne dohányozzon!
5. Kerülje a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését!
6. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
7. Ellenőrizze vérnyomását!
8. Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha egy vagy több „nagy kockázati tényezővel” rendelkezik, mind pl.
cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, vagy a családban előforduló vesebetegség.

Kapcsolódó írásaink