Egészség

Elképesztő, mi növelheti a demencia kialakulását

A demencia sokak számára ijesztő, fenyegető rém lehet

Az alábbiakból az derül ki, mi az, ami növelheti ennek a kórnak a kialakulását, illetve milyen korai tünet jelzi a már meglévő betegséget – írja a metropol.hu.

Elképesztő, mi növelheti a demencia kialakulását
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A demencia szó hallatán a többségnek a memória romlása jut elsők közt az eszébe. Akad azonban olyan tünet, ami még az agyi funkciók hanyatlása előtt jelentkezik és talán nem is gondolnánk, milyen komoly betegségre utalhat ez a látszólag ártatlan jelzés.

A Mirror cikkében kiemelte, hogy már a demencia kialakulásában is nagy szerepet játszik a megfelelő és pihentető alvás hiánya: azok az emberek, akik nem alszanak naponta legalább 6 órát, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Kutatások már bebizonyították, hogy nagyobb százalékban alakul ki a demencia a túl kevés alvással élőknél, mint azoknál, akik éjjelente mindig kipihenik magukat. Ugyancsak intő jel lehet ennek a kórnak a felbukkanásánál az alvásbeli szokások megváltozása.

Bizonyított tény, hogy a demenciában szenvedők gyakran küzdenek a rossz alvással. A szakértők szerint ennek oka az, hogy az agy egyes részei irányítják az alvás-ébrenlét ciklust: a demenciáért is felelős amiloid fehérjék megnövekedése az agyban pedig kialakíthatja a rossz alvást.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a kockázatok elkerülése érdekében igyekezzünk kialakítani egy alvási rutintervet, és minden éjszaka legalább 7-8 órát aludjunk, ami lehetőséget ad az agynak a regenerálódásra és pihenésre.

A demencia a kognitív képességek csökkenését jelenti. Többféle tünete között előfordul a memóriazavar, a viselkedés megváltozása, tájékozódási problémák, és az önellátó képesség csökkenése. A demencia egy progresszív betegség, amelynek tünetei az idő előrehaladtával csak rosszabbodni fognak.

Kapcsolódó írásaink