Egészség
Miért a sósat kívánja?
Erre kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek

Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiállt. Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.
Mi okozhatja a túlzott vágyat?
Számos magyarázat létezik. Íme, néhány közülük:
A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Például a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízlelést.
Ezek mellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez.
Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.
Miért kívánhatja a szervezetünk?
A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.
Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?
Ahogy rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve.
SAJNOS A SÓS TERMÉKEK GYAKRAN NEMCSAK SÓVAL VANNAK TELE, HANEM ZSÍRRAL IS.
Ez a súlygyarapodás mellett számtalan problémát okozhat.
Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését.
Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben.
Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást.
Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A SÓ EGYBEN ÉTVÁGYFOKOZÓ IS, AMI TÚLZOTT ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSHOZ ÉS HÍZÁSHOZ VEZET.
5 tipp, hogy ellenálljunk a sós íz iránti vágynak
1. Elegendő hús, hal vagy tojás fogyasztása étkezésenként (mértékkel)
Ezek az élelmiszerek keményítőtartalmú ételekkel és zöldségekkel kombinálva kielégítik a sós íz iránti vágyat. Gazdagok állati fehérjékben, amelyek telítettségérzést biztosítanak. Minden étkezés alkalmával fogyasszunk valamelyikből a napszakhoz igazított mennyiségben (reggelire és vacsorára kis adagokat, ebédre normál adagot).
2. Megfelelő időben történő étkezés, igény szerint
Ha valóban sóvárgunk a sós étel után, hozzuk előre az esti étkezést, még ha csak délután 5-6 óra van is, és az áhított ételt szerepeltessük a menüben. Így csillapítjuk az evési vágyat, miközben elkerüljük például a nassolás miatti bűntudat érzését. Ráadásul vacsoraidőben már nem kívánunk enni a családdal sem…
3. Találjunk okot az elégedettségre
A sós iránti vágy könnyebben jelentkezik a kétség vagy az alacsony önbecsülés pillanataiban. Ebben az esetben, hogy elvonjuk a figyelmünket erről a késztetésről, keressük meg a módját, hogy kifejezzük kreativitásunkat, mindazt, amihez tehetséget érzünk, vagy egyszerűen csak bizonyosodjunk meg róla, hogy képesek vagyunk tovább lépni. Ajánlott ehhez például festés, írás, kertészkedés, barkácsolás, nyelvtanulás…
4. Sportoljunk!
A sporttevékenység lendületet, energiát ad, és elősegíti a magabiztosságot, ami csökkenti a különféle sóvárgást. Amellett fokozza a jó közérzet hormonjainak szekrécióját is. Kocogás, úszás, futás… Mindegy, melyik sportágat választjuk, a lényeg, hogy ne kedvetlenül vágjunk bele a sportolásba.
5. Mit fogyasszunk este, ha később is vágyat érzünk a sós ízre?
Ha előfordul, hogy a vacsorát követően is éhséget érzünk (ez gyakran annak a jele, hogy az étkezésünk nem volt kielégítő minőségű vagy mennyiségű), érdemes előkészíteni bizonyos élelmiszereket, amelyeket ilyenkor hamar elővehetünk. Ajánlottan közéjük tartozhat a natúr joghurt vagy túró kevés mézzel és szárított gyümölcsökkel, olajos magvak alma- vagy banándarabokkal, kevés, házilag készített mogyoróvajjal, vagy kis darab sovány sajt vékony szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.