Egészség

Éjszakai izzadás és reggeli levertség: ilyen, amikor rák okozza

A limfóma első jeleit könnyű összekeverni más betegség tüneteivel, olvasható az egeszsegkalauz.hu-n megjelent cikkben.

Éjszakai izzadás és reggeli levertség: ilyen, amikor rák okozza
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A nyirokrendszer az immunrendszer részét képezi, a limfociták fontos szerepet töltenek be a fertőzések elleni küzdelemben. A limfóma a nyirokrendszerből kiinduló megbetegedés, melyben a fehérvérsejtek közül az ún. limfociták érintettek. A betegség főként a nyirokrendszert (nyirokereket és nyirokcsomókat) érinti, de más szervekre is kiterjedhet. A betegségben abnormális limfociták kóros szaporulata figyelhető meg. Ezek a felszaporodott limfociták funkciójukat nem képesek ellátni.

Ezek a limfóma tünetei

A limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, mivel nincsen jellegzetes tünete, elsődleges jeleit könnyű összekeverni az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel. A rejtőzködő betegség általános jelei lehetnek: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés és viszketés. A legjellegzetesebb a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, melynek esetén is csak 70 százalékban állapítható meg biztosra a betegség.

A betegség tünetei A és B tünetekre oszthatók. A legjellegzetesebb, „A” tünet:

A B tünetek az alábbiak:

  • láz;
  • éjszakai izzadás;
  • súlycsökkenés.

Ezen kívül még számos tünet jelentkezhet, pl. fáradékonyság, gyakori fertőzések, bőrkiütések, viszketés, fulladás.

A limfóma diagnosztizálása

A részletes anamnézisfelvételt és fizikális vizsgálatot (főként nyirokcsomók, lép, máj, bőr vizsgálata) követően teljes vérképvizsgálatra, illetve vese- és májfunkció vizsgálatára kerül sor.

Az érintett nyirokcsomóból biopsziát vesznek, ha a szövettani eredmény limfómát igazol, további vizsgálatok szükségesek a stádium meghatározáshoz:

  • hasi, nyaki ultrahangvizsgálat;
  • mellkasröntgen-vizsgálat;
  • nyak, mellkas, has CT-vizsgálata;
  • csontvelő-biopszia;
  • esetleg PET-CT, MR-vizsgálat, májbiopszia.

A limfóma kezelése

A Hodgkin-limfóma kezelése lehet kemoterápia, sugárterápia vagy mindkettő. Szükség lehet szteroidterápiára. Kiújulás esetén őssejt-transzplantációra kerülhet sor. A kezelések mellékhatásainak monitorozása alatt fontos a rendszeres EKG, légzésfunkció, illetve szívultrahang-vizsgálat.

Mivel a kezelés egyik lehetséges szövődménye a meddőség, a kezelés megkezdése előtt spermakonzerválás is szóba jöhet, különösen fiatal életkorban. Ilyenkor a konzervált (laboratóriumi körülmények közt megőrzött) spermiumok a későbbiekben orvosi segítséggel felhasználhatók családtervezéskor.

A betegség korai stádiumban jól kezelhető, a teljes gyógyulás is gyakori.

Kapcsolódó írásaink