Egészség

Gyógyszer készülhet a parlagfűből

Találtak a parlagfűben olyan összetevőt is, ami mérgező a ráksejtekre

Javában tart a parlagfűszezon, amikor az allergiások ezerszer is elátkozzák ezt a gyomnövényt. Pedig olyan összetevő is van benne, amiből lehet, hogy hamarosan gyógyszer készül. A Szegedi Tudományegyetem kutatóját kérdeztük – írta meg a ripost.hu

Gyógyszer készülhet a parlagfűből
Parlagfű
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Szegedi Tudományegyetem 2021-ben kezdte el kutatni a parlagfű jótékony hatásait, bekapcsolódva az ezzel kapcsolatos nemzetközi kutatásokba. Lapunk Dr. Csupor Dezső kutatót kérdezte, eddig milyen eredmények születtek.

Olyan pozitív hatást, ami egy parlagfű allergiás számára előnyös, nem mutattunk ki. Sőt, olyan pozitív hatás, ami a növény fogyasztásával elérhető, olyan hatás sincsen – szögezte le a kutató.

Veszélyei viszont lehetnek, állatkísérletek során ugyanis vese- és agykárosító hatást is tapasztaltak. Ez azért fontos, mert elterjedt az a tévhit, hogy a parlagfű allergia a gyomnövény fogyasztásával megszüntethető.

A gyógyszeripar a parlagfüvet leginkább a parlagfűallergia kezelésére használja. A növény pollenjéből egy speciális kivonatot készítenek, amelyet aztán tabletta vagy cseppek formájában egy bizonyos mennyiségben, meghatározott időn át adagolnak a betegnek annak érdekében, hogy a tünetei végleg megszűnjenek. Ehhez azonban teljesen át kell hangolni az immunrendszert - ismertette Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, egyetemi docens.

Találtak viszont a parlagfűben olyan összetevőt is, ami mérgező a ráksejtekre, ennélfogva van arra remény, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyógyításában felhasználható lesz a gyomnövény.

Az a rossz hírem, hogy ezek a daganatellenes vegyületek, amik a növényben valóban benne vannak, nem csak a daganatsejtekre mérgezőek, hanem a szervezet egészséges sejtjeire is veszélyesek. Ezért nem célszerű parlagfüvet fogyasztani szájon át, mert olyan sejtmérgeket tartalmaz, ami rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva az emberre mérgező lehet. Mi olyan szempontból vizsgáltuk ezt a növényt, hogy vannak-e benne olyan vegyületek, amelyek tiszta formában vagy kémiailag kicsit módosítva felhasználhatók a gyógyászatban, és ilyen vegyületeket találtunk is.

A parlagfűben található anyagok lehetnek daganatellenes hatásúak és bizonyos vegyületeknek lehet gyulladáscsökkentő hatása.

Kapcsolódó írásaink