Egészség

Kiderült, milyen gyümölcsök segíthetnek elkerülni a vastagbélrákot

A gránátalma az egyik olyan gyümölcs, amely kapcsán a kutatók izgalmas eredményekre jutottak

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés. A beteg túlélési esélyeit a daganatban lévő sejtpusztító sejtek (CD8+ sejtek) sűrűségéből számolják ki – írta meg az egeszsegkalauz.hu.

Kiderült, milyen gyümölcsök segíthetnek elkerülni a vastagbélrákot
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az urolitin A (UA) koncentrált formái – gránátalma emésztésének természetes terméke – a mitofágiát, vagyis mitokondriumok régi részéinek, lebontását segítik.

Középpontban az immunválasz fokozása

A közelmúltban a kutatók egerekben vizsgálták az UA vastagbélrákra gyakorolt hatását. Azt találták, hogy az UA „erősen védő” daganatellenes T-sejtes immunitást indukált egerekben.

„Eredményeink azért különösen izgalmasak, mert ezúttal nem a tumorsejtre, hanem az immunrendszerre, vagyis a rák elleni természetes védekezésre összpontosítottunk” – mondta Dr. Dominic Denk, a németországi Frankfurti Egyetemi Kórház orvosa, a tanulmány első szerzője.

A tanulmány az Immunity című szaklapban jelent meg.

Hogyan keletkezik az UA?

„UA az ellagitanninok metabolitja, amelyek egyfajta polifenolok. A polifenolokról ismert, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek” – mondta az Thomas M. Holland, a Rush University Medical Center Rush Institute for Healthy Aging orvos-tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban.

„Az ellagitanninok elsősorban a gránátalmában, de az eperben, a málnában és a diófélékben (leginkább a dióban) találhatók meg” – magyarázta, majd hozzátette, hogy ezek az élelmiszerek rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek egyébként is előnyösen hatnak az egészségre. Az ellagitanninokat a bélbaktériumok alakítják át UA-vá, de az embernek ép és megfelelően változatos bélmikrobiommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ez az átalakulás megtörténhessen – tette hozzá Holland.

UA és vastagbélrák: ezek a vizsgálat eredményei

A vizsgálathoz a kutatók a vastagbélrákkal küzdő egereket két csoportra osztották.

  1. Az egyik csoportnak 18 héten keresztül UA-tartalmú ételeket adtak,
  2. míg a másik csoport kontroll étrenden volt.

Az UA-tartalmú étrenden tartott egereknél jelentősen csökkent a daganatok előfordulása és mérete, s emellett a vastagbél belső nyálkahártyájában magasabb volt a T-sejtek szintje.

További kísérletek során a kutatók megállapították, hogy az UA pozitív immunhatása nem volt jelen sem az érett T- és B-sejtek nélküli, sem a CD8+ T-sejtekben szegény egereknél. Kiemelték, hogy az UA pozitív hatásai bizonyos T-sejtek jelenlététől függenek.

Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az UA várható általános gyulladáscsökkentő tulajdonságain túlmenően nagyobb immunmodulációt is lehetővé tehet, amelyben a szervezet képes felismerni és kezelni a gyomor-bél traktusban kialakuló korai daganatos növekedéseket, mint amilyenek a vastagbélrák esetében tapasztalhatók” – jegyezte meg Holland.

Embereken is vizsgálták az UA hatását

A kutatók ezután az UA hatását vizsgálták öt donorból származó emberi T-sejtekre.

Bár ebben az esetben in vitro (azaz akár kémcsőben, petri-csészében stb.) figyelték meg, az UA-ról kimutatták, hogy képes a CD4 memória T-sejtek termelését indukálni. Ez a funkció gyors választ tesz lehetővé egy antigénnel való ismételt érintkezés esetén - ebben az esetben ezek tumorspecifikus antigének lennének – tette hozzá Dr. Holland.

Kapcsolódó írásaink