Egészség

Intő jelek: néhány tünet, amely stroke előtt jelentkezik

A stroke az agy hirtelen kialakuló károsodása, amit vérkeringési zavar okoz

A stroke nagyon hirtelen jelentkezhet, ám ez nem jelenti azt, hogy nincsenek megelőző tünetei. Az alábbiakban néhány olyan tünetről lesz szó, amiket már napokkal korábban is észlelhet a páciens – írta meg a Bors.

Intő jelek: néhány tünet, amely stroke előtt jelentkezik
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A stroke hirtelen jelentkezhet és súlyos következményekkel járhat, amennyiben a kezelését nem kezdik meg idejében. Ha viszont időben felfigyelünk néhány tünetre, amely már a kialakulás előtt felbukkanhat, még idejében cselekedhetünk, mielőtt rosszabbá válna a helyzet.

A stroke – vagy szélütés – az agy hirtelen kialakuló károsodása, amit vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban az agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik. Ennek következtében az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és perceken belül elhalnak. A stroke évről évre egyre több ember halálát okozza.

Emiatt különösen fontossá válik az, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis nem egy esetben már jóval a stroke kezdete előtt felbukkanhatnak különböző tünetek, avagy mini-stroke-ok, amelyeket ha felismerünk, nagyban hozzájárulhatunk a mielőbbi gyógyuláshoz.

Objektum doboz

A Mirror beszámolójában arról beszélt egy specialista, hogy nagyon sok páciens már egy héttel korábban tapasztal bizonyos tüneteket, ám a zömük nem foglalkozik ezekkel.

Az alábbiak mind jellemzően a roham előtt napokkal jelentkezhetnek:

1. Gyakori az, hogy az arc hirtelen lefittyed: a beteg ilyenkor képtelenné válik a mosolygásra, illetve a szemhéj és a száj is lekonyulhat.

2. Ugyancsak több ember tapasztalja azt ilyenkor, ahogy az egyik vagy mindkét karját nehézkesen bírja csak megemelni, vagy zsibbadtnak érzi.

3. A beszéddel is akadhatnak nehézségek: a páciens nehezen bír megszólalni, vagy nem lehet megérteni, amit mond.

Amennyiben valaki ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, legjobb, ha mihamarabb felkeresi az orvost!

A stroke gyakran nagyon hirtelen bukkan fel, de ez nem jelenti azt, hogy nincs idő cselekedni.

Ha valaki felismeri ezeket a tüneteket, és segítséget kér még akkor is, ha idővel elmúlnak, azzal nagyban megnöveli az esélyét a gyógyulásra - tette hozzá a specialista.

Kapcsolódó írásaink