Egészség

Ez a 4 legkárosabb vitaminkombináció

Egy egészséges szervezetnek megfelelő étrend mellett nincs szüksége étrendkiegészítőkre és vitaminokra

Az alábbi vitaminokat még véletlenül sem szabad együtt szedni, mert egészségügyi problémához vezethet – írta meg a bien.hu

Ez a 4 legkárosabb vitaminkombináció
Képünk illusztráció
Fotó: VOISIN / Phanie / Phanie via AFP

Kalcium és D-vitamin

Ezt a két étrendkiegészítőt gyakran ajánlják együtt, mivel mindegyik a csontok egészségéhez járul hozzá. A kalcium ezen kívül még segíthet a szív egészségének fenntartásában. Az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban azonban nemrég megjelent egy tanulmány, hogy a két szer együtt szedve jelentősen megnövelheti a stroke kockázatát, a kutatás ráadásul 160 ezres női mintán zajlott, így számottevőnek mondható.

B-3 vitamin és koleszterinszint-csökkentők

A niacint, vagyis B-3 vitamint tartalmazó étrendkiegészítők (jellemzően egyébként multivitaminok) alapvetően nem veszélyesek, kivéve akkor, ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket is szed melléjük. Különösen a szimvasztatintartalmú gyógyszereknél van probléma, ezzel ráadásul még a C-, E-vitamin és béta-karotin esetében is érdemes vigyázni.

Az együttes szedés ugyanis meggátolja, hogy a jó koleszterin szintje megemelkedjen a szervezetedben.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy a kombinációt csak olyanokon vizsgálták, akiknek már volt koszorúér-betegségük, egészséges alanyokon egyelőre nem végeztek ilyen kutatásokat.

Foláttartalmú étrendkiegészítő és B-12 vitamin

A B-12 vitamint gyakran írják fel orvosok, főként a terhes nőknek fontos szedni, de azoknak is hasznos lehet, akik vegán étrendet követnek vagy emésztési problémáik vannak. Ha viszont egyébként is szed foláttartalmú étrendkiegészítőket, a szervezet B-12-hiánya lehet, hogy nem ütközik ki, mivel a kiegészítő miatt nem mutat tüneteket, ez pedig hosszú távon elég veszélyes lehet.

Szélsőséges esetekben még maradandó idegi károsodás is felléphet.

Így, ha gyanítja, hogy akár B-12-hiánya is lehet, egy darabig ne szedjen semmilyen foláttartalmú étrendkiegészítőt.

K- és E-vitamin nagy kiszerelésben

A K-vitamin segít a szervezetnek abban, hogy a vér megfelelően alvadjon, de ha az orvos felírja, akkor még véletlenül se szedje nagyobb kiszerelésű E-vitaminnal együtt.

A két vitamin ugyanis kiüti egymás hatását, ettől az E-vitamin akár vérhígítóként is működhet.

Ez különösen fontos azok számára, akik egyébként is vérhígítót szednek, mert a plusz E-vitamin nagyobb mennyiségben előidézheti a vérzékenységet.

A tanulság mindegyik étrendkiegészítőnél valójában egyetlen dolog: mindig konzultáljon az orvosával akkor is, ha látszólag ártalmatlan multivitaminokat akar szedni, mert soha nem tudhatja, hogy mi milyen szerrel lép kölcsönhatásba a szervezetében.

Kapcsolódó írásaink