Egészség

Gyorsan terjed az alig ismert vírus

A humán metapneumovírust holland orvosok fedezték fel 2001-ben

A tavaszi hónapokban világszerte rengeteg embert fertőzött meg a humán metapneumovírus (HMPV), sokan kórházba is kerültek a kórokozó miatt – írta meg a hazipatika.com.

Gyorsan terjed az alig ismert vírus
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A humán metapneumovírus (HMPV) ellen sem oltás, sem gyógyszer nincs, csupán a betegség tüneteit tudják enyhíteni – hívja fel a figyelmet cikkében a hazipatika.com a CNN írása alapján.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központjának (CDC) jelentése szerint idén tavasszal jelentősen megugrott HMPV okozta megbetegedések száma, március közepén a vizsgált minták közel 11 százaléka volt pozitív.

A humán metapneumovírust holland orvosok fedezték fel 2001-ben, miután mintákat vettek gyerekektől, akik megmagyarázhatatlan légúti fertőzéstől szenvedtek. A gyerekek egy része nagyon beteg volt, és gépi lélegeztetésre szorult, de minden ismert kórokozókra negatív tesztet produkáltak. A kutatók a mintákat állatokból származó sejtekben tenyésztették, majd felfedeztek valamit, ami szerkezetileg a paramyxoviridae családdal tűnt rokonnak: ez a víruscsalád olyan légúti betegségeket okoz, mint a kanyaró, a mumpsz és az RSV. Korábbi mintákat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a kórokozó csaknem 50 éve kering már az emberek között.

A legtöbb hMPV-fertőzött személynek enyhe tünetei vannak, köztük köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás és láz. Súlyosabb betegségekről is beszámoltak, amelyek zihálással, légzési nehézségekkel, rekedtséggel, köhögéssel, tüdőgyulladással, valamint felnőtteknél az asztma súlyosbodásával járnak.

Kapcsolódó írásaink