Egészség

Újabb egészségsokk: Napi egy sör az orvost távol tartja?

Napi egy erős sör elfogyasztása ugyanolyan egészséges lehet a bélrendszered számára, mint a probiotikum fogyasztása

Becslések szerint világszerte körülbelül kétmilliárd ember fogyaszt naponta alkoholt. És ha Ön is közéjük tartozik, akkor az Interesting Engineeringnek jó híre van.

Újabb egészségsokk: Napi egy sör az orvost távol tartja?
Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos erős sörök mértékletes fogyasztása valóban segíthet fenntartani a bélmikrobák egészséges működését
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos erős sörök mértékletes fogyasztása valóban segíthet fenntartani a bélmikrobák egészséges működését. Legalábbis ez állítja Eric Claassen, az Amszterdami Egyetem munkatársa, aki a sörrel kapcsolatos kutatásait osztotta meg egy 2019-es rendezvényen, amelyet a probiotikus italokat gyártó Yakult szervezett.

A probiotikumok állítólag helyreállítják a bélben lévő baktériumok természetes egyensúlyát, különösen egy antibiotikum-kúra után, amely jellemzően irritálja a gyomrot és a beleket.

Claassen szerint azonban nem ihatsz akármilyen sört ahhoz, hogy élvezhesd a probiotikumok előnyeit.

Az olyan belga sörök, mint a Hoegaarden és a Westmalle Tripel, gazdagok probiotikus mikrobákban, és számos egészségügyi előnnyel járhatnak. Ennek oka, hogy kétszer erjesztik őket, hogy több cukrot bontsanak le. A második erjesztés során egy speciális élesztőt használnak, amely savakat termel. Ezek a savak egyébként sok olyan baktériumra mérgezők, amelyek megbetegítenek minket.

„Ezáltal erősebb sört kapunk, amely nagyon-nagyon egészséges”

- mondta Claassen.

Ez a kutatás azonban nem ad felhatalmazást arra, hogy intenzíven elkezdjük az erős sörök fogyasztását. Claassen hangsúlyozta a mértékletes ivás fontosságát és a fogyasztás napi egy sörre való korlátozását.

A probiotikumok köztudottan egészségesek a bélrendszerünk számára.

Egy korábbi tanulmányban a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói olyan probiotikumot használó sörkülönlegességet hoztak létre, amely képes semlegesíteni a vírusokat és a toxinokat, és segít az immunválasz fokozásában.

Természetesen a sörön túl már léteznek olyan ételek és italok, mint a kimchi, a joghurt és a kefir, amelyek rendkívül egészségesek a beleink számára. Azonban a laktózérzékenyek, vagy azok számára, akik egyszerűen nem szeretik az erjesztett ételeket vagy italokat, ez a sörvariáció üdvözlendő kiegészítője lehet az egészséges bélrendszeri italok listájának.

Érdemes megjegyezni, hogy más erjesztett italok, például a bor és az almabor is jelentős mennyiségű egészséges tápanyagot, például vitaminokat, polifenolokat vagy rostokat tartalmaznak. A mérsékelt borfogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével.

A probiotikumok előnyeire vonatkozó pontos bizonyítékok még korlátozottak, de amíg többet nem tudunk meg, koccintsunk erre a hírre.

Kapcsolódó írásaink