Egészség

Jelentős eredményeket sikerült elérni a „karcsúsító oltással” az elhízott serdülőknél

A szemaglutidot hagyományosan a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használják az étvágy elfojtására

A kutatók szerint példátlan eredményeket sikerült elérni a „karcsúsító oltással” az elhízott serdülőknél: hosszú hetekig tartó szemaglutid-kezelés után a vizsgálati csoport tagjainak csaknem fele eléggé lefogyott ahhoz, hogy már ne minősüljön elhízottnak – derült ki egy tanulmányból, amelyet a The Guardian című brit napilap szemlézett online kiadásában.

Jelentős eredményeket sikerült elérni a „karcsúsító oltással” az elhízott serdülőknél
Jelentős eredményeket sikerült elérni a „karcsúsító oltással” az elhízott serdülőknél
Fotó: WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / AFP

A Minnesotai Egyetem munkatársa, Aaron Kelly vezette kutatásban 201 elhízott, 12 és 18 év közötti serdülőt vizsgáltak. Az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadáson kívül közülük 134-en heti egy adag szemaglutidot (2,4 mg) kaptak 68 héten keresztül, míg 67 gyerek ugyanebben az időszakban placebót – hatóanyag nélküli szert – kapott.

A szemaglutidot hagyományosan a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használják az étvágy elfojtására, de hosszú távú testsúlykontrollra is alkalmazzák.

A tanulmányból – amelyet egy dublini konferencián is bemutattak – kiderült, hogy míg a placebót szedő serdülők csupán tizenkét százaléka tudott elég súlyt veszíteni ahhoz, hogy többé ne minősüljön klinikailag elhízottnak, ugyanez a szemaglutidot kapók majdnem negyvenöt százalékának sikerült.

A vizsgálat végére a szemaglutiddal kezelt kamaszok csaknem háromnegyedének (74 százalék) legalább egy kategóriát javult a testtömeg-indexe, míg a placebót kapó gyermekek alig egyötödéről (19 százalék) lehetett ugyanezt elmondani.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a szemaglutid heti egyszeri használata „történelmileg példátlan” eredményeket hozott, és klinikailag jelentős javulással járt. A vizsgálatvezető szerint az eredmények aláhúzzák a szemaglutid nagyfokú klinikai hatékonyságát az elhízott serdülőknél.

Kelly elmondta: a gyógyszer átalakíthatja az elhízással élő gyermekek életét, de figyelmeztetett, hogy nem jelent gyors megoldást, és az életmódváltással, valamint egyéb elhízás elleni módszerekkel együtt kell alkalmazni.

A gyógyszer mellett több híresség emelt szót, és ismertsége egyre nő a TikToknak köszönhetően. Brit szakértők nemrégiben azt javasolták, hogy az orvosok bátran alkalmazzák a szemaglutidot a 35 feletti testtömeg-indexű felnőtteknél és olyan, a testtömeggel összefüggő betegségek esetén, mint a magas vérnyomás.

Kapcsolódó írásaink