Egészség

A Mounjaro az a súlycsökkentő gyógyszer, amire vártunk?

Az elhízás elleni küzdelem egyik fő akadálya az a tévhit, hogy az pusztán az életmód következménye 

De a legtöbb orvos ma már felismeri, hogy az elhízás olyan „meghibásodás”, amely miatt az ember több kalóriát fogyaszt, mint amennyire a szervezetének szüksége van. Ez az oka annak, hogy egy újabb gyógyszercsoport sokkal nagyobb sikereket ért el az elhízás kezelésében, mint a viselkedési beavatkozások, például a fogyókúra – írja a Nationalgeographic.com.

„Az elhízásra nem megfelelő válasz az éhezésre” – mondta Ali Zentner súlykezelő orvos és a kanadai vancouveri Revolution Medical Clinic egészségügyi igazgatója. „Bármilyen okból az agy azt hiszi, hogy éhezik, és azt teszi, amit éhínség esetén tennie kell: zsírként tárolja az energiát, és fokozza az étvágyat.”

Ez az oka annak, hogy egyes elhízott emberek szó szerint abbahagyhatják az evést, de nem fogynak le azonnal, vagy lassabban fogynak le, mint az elhízottak. „Ez egy biológiai és evolúciós biztosíték, amely megakadályozza, hogy meghaljunk” – mondta.

A tudósok éveken keresztül dolgoztak azon, hogy olyan gyógyszereket találjanak, amelyek kezelhetik ezt a nem megfelelő éhezési választ, de a legtöbb gyógyszerrel ez nem sikerült – egészen a közelmúltig.

A GLP–1 agonistáknak nevezett új gyógyszercsoportról, amelyet eredetileg a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének szabályozására fejlesztettek ki, a fogyásban is nagyon hatékonynak találták. Bár az első ilyen gyógyszert 2010-ben engedélyezték a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, ezek a gyógyszerek az elmúlt évtizedben váltak jól ismertté – különösen a szemaglutid, amelyet az Egyesült Államokban Ozempic (2-es típusú cukorbetegség kezelésére) és Wegovy (fogyókúrára) néven forgalmaznak.

A legutóbbi érkezés a Mounjaro, vagyis a tirzepatide, ami egy fokkal tovább emeli az Ozempic/Wegovy előnyeit. Bár van néhány lényeges különbség a működésében.

Mi az a Mounjaro, és hogyan működik?

A Mounjaro egy hetente egyszer beadható injekciós gyógyszer, amelyet a Food and Drug a Administration 2022 májusában hagyott jóvá a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének kezelésére. Az FDA az elhízás kezelésére is értékeli a gyógyszert, döntés még idén várható.

A Mounjaro két olyan hormont utánoz, amelyeket a vékonybél evés után választ ki: a glükózfüggő inzulinotróp polipeptidet (GIP) és a glukagonszerű peptid–1-et (GLP–1), magyarázza Zentner.

Mind a GLP–1, mind a GIP növeli az inzulinszintet, hogy eltávolítsa a cukrot a vérből, így hatásos a cukorbetegségben. De az agyban is keringenek, és csökkentik az étvágyat azáltal, hogy befolyásolják azt, hogy az emberek hogyan élnek meg „éhséget, teltségérzetet vagy elégedettséget az étkezések között, az ételre való gondolatokat és az étel utáni sóvárgást” – magyarázta Robert Kushner, a Chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának endokrinológusa .

A szemaglutiddal ellentétben, amely csak a GLP–1-et utánozza, a Mounjaro „kettő az egyért” – mondta Zentner.

Miért nem működik a diéta?

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a viselkedési beavatkozásoknak korlátozott hosszú távú hatásuk van a legtöbb elhízott emberre, mondta Zentner. A többség visszanyeri az elvesztett súlyt, vagy küzd, hogy fenntartsa a súlycsökkentéshez szükséges, intenzív kalóriakorlátozást.

Az agy kétségbeesetten azt akarja, hogy a test megtartsa a kalóriákat, ezért logikusabb, hogy az emberek miért küzdenek a fogyásért pusztán viselkedésükkel – magyarázta Kushner. „Ezzel szemben viselkedési szempontból nagyon nehéz leküzdeni” – mondta. „Ezek a biológiai erők meg akarják tartani a súlyodat.”

Mik a Mounjaro mellékhatásai?

A leggyakoribb mellékhatások ugyanazok a gyomor-bélrendszeri tünetek, amelyek az Ozempic/Wegovy esetében is megfigyelhetők: hányinger, hányás, hasmenés, csökkent étvágy, székrekedés, valamint a felső hasban jelentkező, kellemetlen érzés vagy görcsök.

„Ha a bélhormonokat farmakológiai dózisokban adják be, az valószínűleg túlpörgeti a gyomor-bélrendszert” – mondta Kushner. Ezek a hatások gyakran akkor jelentkeznek, amikor a betegek elkezdik szedni a gyógyszert, és csökkennek, ahogy a szervezet hozzászokik. A klinikai vizsgálatban a résztvevők 3–7 százaléka kiesett ezen mellékhatások miatt.

Súlyosabb, de sokkal ritkább lehetséges mellékhatások közé tartozik a hasnyálmirigy-gyulladás, a kiszáradásból eredő veseelégtelenség, a súlyos gyomorproblémák, az epehólyag-problémák, mint például a sárgaság, a látásváltozások vagy akár a hipoglikémia (alacsony vércukorszint), ha valaki más, vércukorszintet csökkentő gyógyszert szed.

A Mounjaro, akárcsak az Ozempic/Wegovy, növelheti egy nagyon ritka, örökletes rák, az úgynevezett medulláris pajzsmirigy-karcinóma kockázatát, bár egyik vizsgálatban sem fordult elő ilyen eset. Kushner azt is elmondta, hogy azoknak az embereknek, akiknek a kórtörténetében többszörös endokrin neoplázia – több daganat növekedése az endokrin mirigyeken – nem szabad szedniük ezeket a gyógyszereket.

Milyen hosszú távú hatásai vannak a Mounjaro szedésének?

Kushner szerint a gyógyszer nem áll rendelkezésre elég régóta ahhoz, hogy hosszú távú adatokat gyűjtsön és megválaszolja ezt a kérdést. De az egyik aggodalomra okot adó tényező bármilyen jelentős fogyás esetén az izomtömeg eltűnése.

„Ha fogysz, soha nem csak zsírt veszítesz” – mondta Kushner. Ön is veszít izomzatából, „és nagyon nehéz visszanyerni az izomtömeget, ha elveszítette, különösen az életkor előrehaladtával” – mondta Kushner. Azoknak, akik Mounjarót szednek – vagy bármilyen okból sokat fogynak –, „erős, fizikailag aktív programot kell folytatniuk aerob és ellenálló edzéssel egyaránt” – mondta.

Zentner hozzátette, hogy sok más gyógyszerről is hiányoznak a hosszú távú adatok, ezért az ezeket a gyógyszereket felíró orvosoknak mérlegelniük kell az ismeretlen hosszú távú kockázataikat az elhízás ismert hosszú távú kockázataival – ideértve a 2-es típusú cukorbetegséget, szívbetegségeket és a rákot. Eddig a rendelkezésünkre álló adatok „hihetetlenül megnyugtatóak” – mondta.

Kapcsolódó írásaink