Egészség

Orvos figyelmeztet: Tüdőrákot okozhatnak az illatgyertyák + VIDEÓ

A beltéri légszennyezés nem várt következményekkel járhat

Meglepő dologra hívta fel a figyelmet Amir Khan a népszerű tévés orvos és megmondóember. A szakember informatív tippeket szokott adni az embereknek műsoraiban, illetve Twitter-oldalán. Legújabb bejegyzésében rávilágított, hogy az illatgyertyák túlzott használata növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét, ezért nem árt vigyázni a használatával – írta a Bors.

Orvos figyelmeztet: Tüdőrákot okozhatnak az illatgyertyák + VIDEÓ
Az illatgyertyák túlzott használata növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét
Fotó: Northfoto

A Daily Record számolt be róla, hogy a szakember szerint nagyon kevés szó esik a világon a beltéri levegőszennyezésről, pedig az élettani hatásai ugyanolyanok, sőt talán még súlyosabbak is, mint a külviláginak.

Vannak olyan általános háztartási cikkek, amelyek szennyezik az otthonainkat. Ezeknek a termékeknek a használata és a levegőminőségre gyakorolt hatásaik pedig bizonyítottan összefüggésbe hozhatók a különböző tüdőbetegségekkel, szívbetegségekkel, és még a szélütéssel is – mondta el a tévés doki. A szakember a videójában kifejti, hogy az illatgyertyák, a füstölők az égéskor szennyező anyagok részecskéit juttatják a levegőbe, amelyek mivel beszorul a beltérbe, az emberek belélegzik azt. Kiemelte ezek mellett a fújós tisztítószereket is, és a spray-ket, illetve dezodorokat, amelyek szintén káros hatással lehetnek az egészségünkre.

Jogosan merülhet fel olvasóinkban, hogy ezeknek a termékeknek a használata nem mindig elkerülhető. Pontosan ezért Amir Khan hasznos tanácsokkal látta el az embereket.

Vásároljanak szobanövényeket, amelyek tisztítják a levegőt, illetve rendszeres szellőztetéssel javíthatják a beltéri levegő minőségét. Emellett pedig ha valaki mégis füstölőt vagy gyertyát akarna égetni, azt olyan helyen tegye, ahol nagyobb légtér van körülötte, és jobban eloszlik a füstje a terméknek

– mondta el a doki.

Amir Khan teljes videóját itt tudják megtekinteni:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink