Egészség

Egy tanulmány szerint komolyan növelheti a szívbetegségek kockázatát a rendszeres kannabiszfogyasztás

A marihuánafogyasztásnak számos, a szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatása ismert

Egy új tanulmány eredményei alapján akár 34 százalékkal is növelheti a koszorúér-betegség kockázatát, ha valaki rendszeres gyakorisággal fogyaszt marihuánát – írta meg a hvg.hu.

Egy tanulmány szerint komolyan növelheti a szívbetegségek kockázatát a rendszeres kannabiszfogyasztás
Marihuána
Fotó: NORBERTO DUARTE / AFP

A marihuánafogyasztás Magyarországon illegális, de az orvoslásban – például fájdalomcsillapításra – a világ egyes helyein használják, és olyan országok is vannak, ahol az orvosláson kívül is legális – írta meg a hvg.hu.

Egy korábbi tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a kannabisz különféle nehézfémeket tartalmaz, amelyek a Parkinson- és az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségeket okozhatnak.

Most a marihuána egy újabb, igen rossz hatására derült fény a Stanford Egyetem tanulmánya nyomán: az eredmények azt mutatják, hogy ellentétben azokkal, akik sohasem éltek vele, a marihuána gyakori fogyasztása 34 százalékkal növelheti a koszorúér-betegség, azaz a CAD kialakulását.

A koszorúér-betegség egy igen súlyos probléma, ami a szív fontos ereinek elzáródását vagy szűkületét okozhatja, egyes esetekben súlyos, akár halálos szívproblémákhoz is vezethet – írja az Interesting Engineering.

A Stanford munkatársai különböző, önbevalláson alapuló amerikai egészségügyi adatbázisokat használtak, hogy a kannabisz használata és a CAD-betegség kialakulása között összefüggéseket találjanak. Elsőként aprólékos kiigazításokat végeztek a korra, nemre és szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire vonatkozóan, majd egy statisztikai technikával kerestek összefüggéseket – így kapták meg az eredményeket.

A kannabiszhasználat számos, a szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatása ismert, de az egész szervezetben okozhat gyulladást, ami a CAD kialakulásának egyik ismert kockázati tényezője – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink