Egészség

Ferenc pápa fogadta Karikó Katalint

A közjót szolgáló új technológiákról tartott előadást a Vatikán akadémiáján Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora, aki covidjárvány idején vált világhírűvé.

Ferenc pápa fogadta Karikó Katalint
Karikó Katalin
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Audiencián fogadta Ferenc pápa a „Pontificia Academy for Life” nemzetközi workshop résztvevőit, köztük Karikó Katalint – adta hírül honlapján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A közlemény szerint Ferenc pápa köszöntőjében kiemelte: a személy, a feltörekvő technológiák és a közjó közötti kapcsolat elemzése „kényes terület, ahol a haladás, az etika és a társadalom találkozik, és ahol a hit, örök érvényességében, értékes hozzájárulást nyújthat”. Majd arra figyelmeztetett, hogy a technológiának az emberiség szolgálatába kell állnia.

Karikó Katalin tartotta a vatikáni konferencia második részének nyitó előadását „Konvergens technológiák a biotechnológia szempontjából” címmel. Prezentációjában a genomszerkesztési technológiákat, a sejt- és génterápiákat, az RNS-technológiákat emelte ki. Hangsúlyozta az emberi betegségek kezelésére, az állattartásra gyakorolt hatásukat, az oltások jelentőségét. Részletesen szólt az mRNS-alapú technológiáról. A tudományos ismeretterjesztés nehézségeire is kitért előadásában – a közlemény szerint. Végül az aggodalmakra, a szkepticizmusra, a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságokra, a félretájékoztatás elleni harcra utalva fölhívta a figyelmet a kockázatok és előnyök arányára, és leszögezte, hogy a biotechnológia a közjót szolgálja.

Kapcsolódó írásaink