Tech

Karikó Katalin támogatásával világszínvonalú eszközt vásárolt a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma

A Debrecen-díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből – tudatta az intézmény.

Karikó Katalin támogatásával világszínvonalú eszközt vásárolt a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma
Karikó Katalin
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A közlemény szerint a kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen-díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

„Az eszköz beszerzésével új korszak kezdődött a laboratórium életében” – idézték a közleményben Csernátony Zoltánt, a DE Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetőjét.

Ismertetése szerint a holografikus eszköz egy speciális szemüveg. A „segítségével belehelyezkedhetünk az úgynevezett kevert valóságba, amikor egyszerre láthatók a valós és a virtuális világ elemei” – fogalmazott a professzor, hozzátéve, az eszköz elsősorban műtét közben jelenthet jelentős segítséget.

A Biomechanikai Laboratórium munkatársai szeretnék szoftveresen továbbfejleszteni az eszközt. Azzal kiválthatnák a rendkívül költséges és használat közben nagyon nehézkesen alkalmazható navigációs készülékeket – közölte Csernátony Zoltán.

Kapcsolódó írásaink