Bűnügy

Tizenötmilliót hozott a konyhára két telefonhívás

Ügyintézőnek adták ki magukat azok a banki csalók, akik 2023 márciusában telefonon értesítettek egy debreceni céget arról, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számlájukon. A rendőrség közleménye szerint a feltételezett elkövetők, akiket most gyanúsítottként hallgattak ki, elkérték az áldozatuk részére SMS-ben érkező megerősítő kódot, majd tízmillió forinttal károsították meg őket – számolt be a Magyar Nemzet.

Tizenötmilliót hozott a konyhára két telefonhívás
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Karl-Josef Hildenbrand

A pénzt azonnal egy korábban beszervezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakos számlájára utalták. Az 58 éves nőnek az volt a feladata, hogy felvegye a pénzt egy bankban, majd átadja megbízóinak.

A hatóság tájékoztatása szerint egy berettyóújfalui nő 2023 augusztusában nagyon hasonló hívást kapott a „bankjától”. A csalóknak sikerült megtéveszteniük, csaknem négy és fél millió forintot emeltek le a számlájáról. – Ezt a pénzt ugyancsak szabolcsi lakosok számláira utalták.

Az egyik számlatulajdonos egy 38 éves nő volt, míg a másikat a 14 éves fiának nyitották. A csalók a két számlára csaknem másfél millió forintot utaltak, amelyet anya és fia közösen vettek fel egy pénzintézetben. A fennmaradó hárommillió forintot a rendőröknek még a számlákon sikerült lefoglalniuk – olvasható a közleményben.

Mint írták, a berettyóújfalui rendőrök az anyát és a fiát, míg a debreceni nyomozók az 58 éves nőt hallgatták ki gyanúsítottként, pénzmosás bűntett miatt kell felelniük.

A közleményben hangsúlyozták, a Mátrix projekt jegyében a rendőrség bűnmegelőzési és -felderítési munkát végez. – Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy mindig érdemes gyanakodni, ha valaki könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál. Pénzmosóként közreműködni egy ilyen bűncselekményben törvénybe ütköző és büntetendő, függetlenül attól, hogy van-e tudomásunk az összeg eredetéről – írta a rendőrség.

Kapcsolódó írásaink